ВСІ НОВИНИ:

Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)

В Нікополі 19 – 20 травня 2016 року на території Дитячого оздоровчого табору «ВЕЛИКИЙ ЛУГ» відбувся перший міський етап Всеукраїнської дитячо–юнацької військово–патріотичної гри «Сокіл»(Джура) серед роїв козацьких джур середньо освітніх шкіл міста. Участь прийняли дев'ятнадцять з двадцяти шести шкіл міста.
 Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
Нікопольський вирішальний етап військово – патріотичного виховання (фото)
 По загальним результатам перше місто зайняв рій «Козацька варта» школи № 13, друге рій «Залізні леви» школи № 6, третє рій «Джура козаче» школи №16. По конкурсній програмі результати такі: «Впоряд»(стройова підготовка) перший рій «Борисфен» школа №21, другий рій «Вільні люди» школи №12, третій рій «Козацька варта» школа №13; «Стрільба з пневматичної гвинтівки» перше місто поділили рої «Залізні леви» школи № 6 та «Бунчукове товариство» школи №20, друге місто поділили рої «Джура козаче» школи №16 та «Микитинська варта» школи № 9, третій рій «Борисфен» школа №21; «Рятівник» (надання першої медичної допомоги) перший рій «Козацька варта» школа№13, другий рій «Соколи» школи № 8, третій рій «Микитинська варта» школи № 9; «Смуга перешкод» перший рій «Козацька варта» школи №13, другий рій «Отамани» школи №23, третій рій «Сокіл» школи № 5; «Таборування» (встановлення та облаштування наметового табору) перше місто поділили рої «Нащадки сірка» школа № 7 та «Козацька варта» школа№13, другий рій «Вільні люди» школи № 12, третій рій «Сокіл» школи № 5; Звіт «Добре діло» (добрі справи джур на протязі учбового року) перший рій «Козацька варта» школа №13, другий рій «Соколи» школа№8, трете місто поділили рої «Онуки Сірка» школа№14 та «Сулучани» школа №19; «Ватра» (творче представлення рою біля вогнища) перше місто поділили рої «Нащадки козаків» школа №3 та «Козацька варта» школа№13, другий рій «Соколи» школи №8, третій рій «Сулучани» школа№19; «Лава на лаву» (командна силова боротьба «Штовхач»між командами) перший рій «Залізні леви» школи №6, другий рій «Побратими» школи №10, третій рій «Отамани» школи №23; «Відун» ( знання історії рідного краю) до цього конкурсу рої виявилися готовими краще ніж це очікували судді, тому перше місто між собою поділили десять команд і інші взяли призові міста, серед вище не названих команд учасниць перше місто зайняли рої «Козацькі нащадки» СПМШ та«Патріоти» школи №4, друге рій «Орли» школи № 22.
 
Згідно з Всеукраїнським положенням дитячо – юнацької військово патріотичної програми гри на протязі всього учбового року з шкільними роями проводиться позакласна виховна робота, заходи, конкурси. По закінченню року проводиться велика підсумкова гра на рівні школи, потім кращій рій класу переможця, від шостого до восьмого класу, відправляється на перший міський етап змагань великої – підсумкової гри «Сокіл»(Джура), який проходе за три дні з ночівлею. На другий обласний етап відправляється рій переможець міського етапу на 5 -7 днів таборування. Так в цьому році від Нікополя поїде рій «Козацька варта» школи №13. Рій переможець від області поїде на третій Всеукраїнський етап на 10 -12 днів. Але це все на добровільній основі, тому не у всіх шкіл вистачає бажання, волі та сил а іноді можливостей виконувати доброякісно таку військово – патріотичну програму хоч на 10%, програму яка є міцним фундаментом для виховання патріотичного, добропорядного, самоорганізаційного майбутнього України. Тому, поки що, все тримається на швидкій підготовці в кінці року до участі у першому міському етапі, за погодженням та організацією відділу освіти та науки, але фактично на ентузіазмі викладачів, козаків та громадськості.
 
Спочатку захід планувалося провести за містом в польових умовах на «Співочому полі» біля Меморіалу кошового отамана Івана Сірка під с.Капулівка на два дні з ночівлею. Коли батьки прознали за такі плани з ночівлею, почали масово писати відказні листи. Виявилося що проблеми не тільки в системі, але і в неготовності батьків до елементарних учбових випробувань для їхніх майбутніх захисників та берегинь! За двадцять п'ять років незалежності України вже виросло покоління добрих батьків які не знають що таке військові - патріотичне виховання! Яким чином шановні батьки ви тоді хочете мати надійне майбутнє та заможню державу?!
 
Потім у зв'язку з погодними умовами захід перенесли на кінець травня, далі виникли проблеми з транспортом, місцеві перевізники погодилися на обмежену кількість автобусів на короткий термін часу, а Феросплавний завод взагалі відмовив. Захід провели в межах міста в Зоні відпочинку на узбережжі Каховського водосховища, але наполегливо на два дні з ночівлею. Ранок зустрів нас випробуванням дощем, були сумніви до початку заходу, але діти наполегливо та завзято сходилися на захід а організатори по справжньому молили Природу Бога про те, щоб дощові хмари обходили стороною табір, так і сталося. Відкрили захід шикуванням та звітом роїв про готовність з підняттям Державного прапору під гімн України.
 
Проводив захід кошовий отаман табору – наказний отаман заходу, працівник освіти, отаман ГО «Нікопольська Січ» Олександр Шевченко, виступили з привітальним словом: голова організаційного штабу міського етапу, зам міського голови Ольга Коник; голова міського громадського штабу гри «Сокіл»(Джура), полковник запасу ЗСУ, отаман ГО «Козацька Варта Батьківщини», комендант табору Валентин Романов; воїн АТО, козак Нікопольської Січі, вихованець НВП клубу «Козацький десант» Євген Плугатирьов. Територія «Великого лугу» виявилася не маленькою, багатою лісосмугою та спортивними зеленими майданчиками, хто не мав з собою обладнання щоб розташуватися серед дерев, міг за 40 грн. переночувати у приміщені, але таких виявилося дуже мало. В кожному рою шість хлопчиків, дві дівчинки та два дорослих наставника, всього було біля двохсот учасників і в посадці виріс багатий атрибутикою та народним колоритом табір Джур.
 
До обіду джури відмарширували та відстрілялися. Потім кошовий отаман заходу зібрав Велике козацьке коло джур, де за козацьким звичаєм обрали таборову старшину серед джур: кошового отамана, писаря, осавула, бунчужного, хорунжого, суддю, обозного та за сучасним нововведенням головну берегиню. Такі самі обов'язки є в кожному рою. Такі обов'язки були розподілені серед дорослих керівників з організаційного штабу за практичним виконанням. Тому, щоб старшина джур краще на практиці зрозуміли свої обов'язки були закріплені за дорослою старшиною. Так головний осавул, голова ГО «Самооборона Майдану Нікополя» Олександр Білов допоміг зібрати осавулу джур Олександру Немцеву осавульську управу джур у кількості восьми чоловік, які разом з дорослими козаками Нікопольської Січі, бійцями Самооборони та козаки ГО "Полку ім.Нестора Махно" у складі ГФ "Сотні територіальної оборони "Нікополь" з бійцями Тер. оборони несли варту по забезпеченню безпеки та порядку табору. Дуже відповідально та завзято віднеслися до своїх обов'язків джури осавульці Олександр Немцев, Микита Яганов школи № 21 та кошовий отаман джур Володимир Коряк школи № 5. Як положено табір також охороняли двоє поліціантів.
 
Польовою кухнею з смачними кулішами та чаем забезпечили табір військові місцевої частини. За матеріальне забезпечення відповідала обозна Валентина Лендель – директор КПНЗ «Нікопольського будинку дитячої та юнацької творчості» разом з педагогами всього закладу. Після Кола отаман Олександр Шевченко провів змагання «Лава на лаву», це вперше Нікопольські школярі пройшли через таке змагання, жінки викладачі дуже переживали, вони не очікували побачити в безвусих джурах стільки сили та впертості, запалу та прагнення до перемоги, неодноразово жінки підбігали та емоційною турботою заважали проведенню змагань, чим змусили отамана голосно пригадати всім жінкам чому на СІЧ жінок не допускали… Боротьба Лави відбувається в три бойові зіткнення, але особливо джурам і всім глядачам подобається четвертий схід - братання сторін. У вечорі провели творчий конкурс «Ватра», рої джур у національному козацькому одязі показували театралізовані мініатюри, управи козацького бойового мистецтва, співали
та танцювали.
 
Як стемніло взялися запалили вогнище, але сируваті дрова не одразу загорілися від малоскипа, поки роздмухували козаки жар, джури емоційними пісенними викликами та поговірками викликали вогняну стихію, а от же підійшла до розпалу вогняна берегиня – зам міського голови Ольга Коник і запалало величезне полум'я. Вперше за останні роки незалежності України в Нікополі запалено Велике військово - патріотичне вогнище і дай Боже щоб воно запалювалося кожного року і назавжди залишалося в душах наших дітей – наших майбутніх захисниках і будівниках України та Миру. Особливо голосно та натхненно з Великого лугу від вогнища над Каховським водосховищем лунав дитячий стихійний заспів зі словами: «Воїни світла – воїни добра…». Козаки КТ «Микитинської Січі» поспівали козацькі пісні, а отаман Анатолій Салюк влаштував конкурсну забаву серед берегинь на найдовшу косу, яку відмірював шаблею, а переможницю нагородив своєю авторською книжкою «Люби та поважай свій рідний край». Як положено вартували під час Ватри машина МЧС. Під час всього заходу вартувала і швидка медична допомога. Перед сном через проектор показали джурам патріотичний документальний фільм про кошового отамана Івана Дмитровича Сірка. Ніч пройшла спокійно, іноді від осавульців Великого лугу лунав пароль «ПУГУ - ПУГУ – КОЗАК З ЛУГУ». І ніхто не жалівся що в ночі був виснажений холодом, хто як положено підготувався казали що навіть жарко було.
 
З сьомої ранку другого дня бунчужний Олег Красівський допоміг бунчужному джур провести руханку з пробіжкою та простими фізкультурними управами. Виявилися порушники, які запізнилися на руханку, тож суддя джур затвердив винесений старшиною джур приговор на віджимання, порушники пробуджувалися силовими управами. Потім Збірка на підняття прапору, підведення підсумків, порядок денний. Далі побігли джури почергово на подолання «Смуги з перешкодами». Здали «Звіт про Добре діло» на протязі року. Побували в шкурі «Відуна» - того хто все відає – знає, особливо про історію рідного краю. Пройшли конкурс «Рятівник» до якого готувалися та судили з працівником мед. закладу пластуни організації «Пласт» під керівництвом Костянтина Сергеева. У другій половині дня табір вже згортався. Не дивлячись на те що організатори заходу намагалися зайняти джур на кожну годину, діти все одно знаходили час і пограти у футбольчик і під гітару поспівати.
 
Всі були дуже задоволені. Нагородження відбувалося у веселому натхненному настрої. Начальник відділу освіти та науки Нікопольської міськради Валентина Сафонова, яка нагороджувала переможців, добавила радості джурам та організаторам - що наслідуючий рік проведемо гру як положено в повному обсязі на три дні. Висловлюємо велику подяку спонсорам: директору фірми «Канріт» Сергію Горобченко за гвинтівку та комплект (10 шт.) ройової форми для джур міста; директору магазину «Код'як» Сергію Грюканову за пневматичну гвинтівку; магазину «Кобра» за кульки для стрільби; начальнику місцевої військової частини Андрію Могілатенко та військовослужбовцям частини за кухню та участь; всіх хто сприяв організації та проведенню заходу. За ці два дні діти знайшли не тільки нових друзів, а і здобули добрий, сильний досвіт і яскраві спогади на все життя. Слава Україні!

Отаман ГО «Нікопольська Січ»,
керівник НВПГ «Козацький десант»
Олександр Шевченко.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.