ВСІ НОВИНИ:

Пішов до Бога старійшина козацтва Микола Гречаний

Пішов до Бога старійшина Нікопольського козацтва, ветеран військової служби Микола Гречаний.
Пішов до Бога старійшина козацтва Микола Гречаний
03.03.2015 р. оставив цей світ та пішов до Бога великий життєлюб, козак, отаман відділу освіти та культури громадської організації «Нікопольська Січ», військовий офіцер, член громадської Ради при міському голові Гречаний Микола Степанович.
 
Микола Гречаний прожив сімдесят п’ять років, переживши дитиною страшну другу світову війну вирішив свою долю так щоб бути захисником Вітчизни, бо є така професія – Батьківщину захищати, вивчився та прослужив у Радянській армії біля тридцяти років. Займався поширенням культури та патріотичного виховання, як серед військово службовців так і на пенсії серед громади.
 
Любив дід згадувати як будував Байкало Амурську магістраль (БАМ), але більше любив розповідати як жили козаки та отамани у часи коли гарцювала на наших порогах козацька січ, наче сам там жив. Останні дні дуже болісно переживав події що відбуваються зараз на Україні, здавалося таке враження що той недуг і біль, що відбувається на Україні він сприймав на себе. Часто цитував Тараса Шевченко, любив повторювати : «Обніміться браття мої, молю вас, благаю!». Микола Гречаний стояв у істоків відродження українського козацтва з часів розпаду Радянського Союзу, а офіційно від заснування Нікопольської Січі з 2007 року.
 
З 2008 року підбурив Нікопольську Січ підтримати затухший, на той час, по Нікопольським середньо освітнім школам конкурс творчості до Днів пам’яті Тараса Шевченка. З того часу, кожного року, до 9 травня, наша організація спільно з спілкою вчителів української мови, відділом освіти та науки за ініціативою викладача Людмили Старущенко проводили конкурсні заходи з обов’язковим гала – концертом за участю переможців конкурса. На протязі цих років були зібрані вірші та малюнки переможців, які місцева влада кожного року обіцяла надрукувати у книжковий збірник та віз і нині там. До 200 річчя великого пророка України Тараса Шевченко за матеріалами цих конкурсів була надрукована одна збірка схожа на саміздат за підтримкою депутата міської ради, але це не для поширення і славлення нащадків історичної столиці Війська Запорозького Низового міста Нікополя ( дякуємо депутату за спробу).
 
Тож справу, яку наполегливо розвивав та поширював Микола Гречаний належить продовжувати. Діти всіх Нікопольських шкіл та вищих учбових закладів знають та пам’ятають, завжди чекають на появу козацького дуєту Миколи Гречаного та Миколи Карнауха, або тріо Микола Гречаний, Анатолій Салюк та Віктор Скрипник, які завжди весело, завзято виконують дітям в образах та піснях, кобзаревих розповідях нашу козацьку історію, передають великі заповіти мудрих отців України. Тепер батько Микола Гречаний координуватиме наші дії з Неба.
 
Четвертого березня, під час похорон, був дощ, тож кажуть - небо плаче за людиною, та не дивлячись на холодну, мокру погоду старого козака, офіцера Миколу Гречаного прийшли провести крім рідних та друзів, ветерани Великої вітчизняної війни та військової служби, представники міськвиконкому та освіти і культури Нікополя, Нікопольські козаки, солдати Нікопольської військової частини, з почестями, під залп вогнепальної зброї та вигуки Слава Україні! Героям Слава! Достойний син свого народу закінчив свій Земний шлях.
 
Козаки Нікопольської Січі воюють в зоні АТО, десятина(рой)стоїть на Нікопольському блок посту у складі тереторіальної оборони, інщі у вільний час намагаються патрулювати захищаючи самообороною Нікополь, а Микола Гречаний був отаманом ідеологічного фронту, фронту який у наш час має першостепенну значимість. Назавжди в нашій пам’яті старійшина нашої козацької організації Микола Гречаний, залишиться як життєрадісний, оптимістичний козак, завжди патріотично налаштований, завзятий дослідник та проповідник історії та культури України, козацького звичаєвого права, борець за здоровий спосіб життя, правду та волю Українського народу та соборну, незалежну Україну.
Отаман ГО «Нікопольська Січ»,
секретар ГО «Рада отаманів Війська Запорозького Низового»
Олександр Шевченко

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.