ВСІ НОВИНИ:

У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово

    День Українського козацтва  відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від        7 серпня 1999р. за  № 966/99 в день свята Покрови Пречистої Богородиці.  Президент України  визначив цю дату своїм указом враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення,.

    В Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво. Саме цей феномен сприяв виробленню такого способу життя українського етносу, який допоміг йому вижити в умовах не тільки відсутності власної держави, але й за часів тотального знищення всього національного, самобутнього на землях України. За останні три з половиною століття український народ тричі піднімався на боротьбу за встановлення державної незалежності.

   Перший потужний спалах відродження власної державності припав на добу Козаччини. Друга спроба створити державу за козацькими традиціями демократизму і рівноправ'я робилася в період революційних змагань 1917–1920 рр. Третя – вже в наш час. Наприкінці 80-х рр. XX ст. цікавість до свого минулого та генетична пам'ять поряд з активізацією політичного життя в Україні спричинили виникнення козацьких громадських організацій, які перші підняли Український прапор і активізували свідомість громадськості до відновлення самостійної Української держави.

     13 жовтня 2013 року, у вихідний день, на Нікопольській площі імені Богдана Хмельницького де він був обраний Гетьманом, і де встановлений йому пам'ятник, зібралися організації нащадків козацького роду, що поширюють та розвивають Силу вільного та добропорядного Духу, козацький рух на Україні, що знайшли натхнення та сміливість взяти на себе обов'язки Війська Запорозького Низового. Захід проходив під проводом громадської організації "Рада отаманів Війська Запорозького Низового", голова Микола Хнюкало. На цей раз, козаків зібралося не багато, в більшості ті хто чітко розуміє що, ніхто крім нас, цього не зробе! Більшість  козаків, які займаються страйкбольними ігровими війнами,  відбули на велику всеукраїнську гру - змагання під Новомосковськ, де хто у Запоріжжя  до Дня міста, і де які, за здалегіть, поїхали на громадську акцію у Київ. Козаки Чортомлицької Січі та Дніпропетровської  Кодацької паланки  чекали біля могилі Івана Сірка.  Та все одно, на площі де майже чотири століття назад Богдан Хмельницький проголосив Військо Запорозьке Державою у 2013 році прозвучала козацька молитва, історична справка про те як було на справді,  від історика - дослідника,  правдолюба, козака козацького товариства" Микитинська Січ" Мирослава Жуковського,  і такі різні промови від отаманів,  офіційна - від  Олександра Шевченко ГО "Нікопольська Січ" ГУК, патріотична від Валентина Романова ГО"Козацька Варта Батьківщини", шуточний вірш про лінивість Української громади від В’ячеслава Каширного ГО " Базавлуцька Січ Козацької Варти Батьківщини",  завзята козацька пісня від тріо "Микитинці" на чолі з  Анатолієм Салюком КТ "Микитинська Січ"  та мудрість  про саму міцну козацьку любов від старійшини Нікопольської Січі Миколи Гречаного.  Поклали квіти до пам'ятника Гетьману та по коням! Коні у козаків тепер залізні, тому під красно-чорним козацьким прапором колонна легкових машин  вирушила на вшанування пам'яті  кошового отамана Івана Сірка під селище Капулівка.

     На Меморіалі – могилі батька Івана Дмитровича у козацькому колі помолились, голова Козацького благодійного фонду"Меморіал ім. Івана Дмитровича Сірка" Владислав Ладигін говорив про Силу козацької Покрови, а перший заступник голови Нікопольської райдержадміністрації, отаман КТ "Нова Січ" Микола Хнюкало напомнив про силу козацьких громадських організації коли вони не діляться на політичні та релігійні вподобання.

     Далі, по дорозі до селища Покровське, козаки зупинилися на кладовищі де вшанували пам'ять митця та краєзнавця, засновника Козацького благодійного фонду"Меморіал ім.Івана Дмитровича Сірка" Леоніда Бурди.

    У селі Покровському, де була остання Запорозька Січ, біля пам'ятника козакам "Нової  Січі" (Підпільницької), отаман Віталій Мандик КТ "Затопська Січ" УК наголосив, що козаки повинні жорстко приймати участь у політичному житті України, щоб з нами не сталося те, що було під час правління Катерини другої.  Військом Запорозьким Низовим  пройшлися парадною колонною по площі Покровського та завітали до місцевого музею де чарівна господиня, колишня шкільна вчителька Миколи Хнюкало, зачарувала своїм краєзнавчим співом завзятого козака з ближнього села Олесіївка, що через річку, Василя Тирсу, який вперше побував в цьому музеї та залишився задоволений як дитина після каруселі.

   На узбережжі Каховського водосховища, на проти  затопленого міста останньої січі, козаки подоставали свої лопати, відра, сажанці, та прийнялися до роботи висаджуючи дерева поширювати Зелений гай. Більшість саженців закупив голова ГО "Ради отаманів Війська Запорозького Низового" Микола Хнюкало.  А  у той час, вже зваблював запахами козацького борщу та кулішу кухар Затопської Січі, під чарівні та запальні Українські пісні  апаратури та залпи справжніх гармат від Затопської Січі, що супроводжували Військо Запорозьке весь святковий похід, на всіх зупинках, від Міста Микитинської Січі  до селища Нової Січі. Бабино літо потішило козаків теплом, так що де хто скупався, молоді козаки бавилися гарматами та іншою козацькою зброєю, а старші під польовий – мудрий чай, бо за Звичаєм вирішено без алкоголю,  планували світле майбутнє.

   До свята Дня козацтва козаки Нікопольської Січі  обійшли п'ять учбових закладів з творчою, патріотичною програмою, маємо ще  запрошення. А двадцять перша школа, завдяки організаційній силі директора школи Ольги Коник і допомозі спонсорів, порадувала своєю рішучістю по втіленню військово – патріотичної, спортивної гри "Сокіл" (Джура) і вивезла            11 жовтня на велику гру до Співочого поля під Капулівку сім шкільних козацьких роїв, де молоді  козаки Нікопольської Січі виступили з показовим виступом рукопашу та допомогли в організації та проведенні змагань на ігрових майданчиках.  Цей крок двадцять першої школи нас дуже радісно здивував, бо доказав, як дуже багато залежить саме від керівника закладу, якого підтримує колектив, такої собі, Маленької Держави! Такого собі, Маленького Війська, що завтра стане Великим! Слава Україні!

  У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово

У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
У День козацтва зелений гай від Війська Запорозького Низово
 

                                                Секретар ГО "Рада отаманів  Війська Запорозького Низового",    

                                                 отаман ГО "Нікопольська Січ" ГУК,

                                                                                   Олександр Шевченко.

 

 

 

 


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

24 комментария

Слесарь 15 октября 2013 10:14
щоб з нами не сталося те, що було під час правління Катерини другої.

Молодцы! И не дай бог , что бы , как времена Ивана Грозного! И не допустите , что бы было , как при Лжедмитрии. ura А если серьезно, то кубанцы, ни на йоту не пожалели об землях, подареных им Екатериной. Не в пример Задунайской Сечи.
  • 0
Честный 15 октября 2013 10:44
Козакам Затопськои Сичи Слава !
  • 0
Слесарь 15 октября 2013 11:30
Редактору. А можно всю "Сич", все блоги, все статьи о козаках, перенести на форум. Кому интересно -пусть заходят и читают. А то и множество нелестных высказываний в их адрес, может и незаслуженно, и приелось.А так, сжало сердце, по "оселедцю" и вперед , на форум.
  • 0
Natalia_8197 15 октября 2013 13:59
Правильно, зачем писать о казаках и их деяниях, что бы люди о них вообще слышали. Надо их "запхать" куда по дальше, что б и слышно не было. Собственно у Дуксовой тоже такой подход foo
  • 0
Слесарь 15 октября 2013 14:43
Natalia_8197,
Но кому интересно, найдут, поинтересуются.
  • 0
kozak 16 октября 2013 12:14
Я вважаю що справи які роблять козаки низовики висвітлювать треба щоб всі бачили і читали.І яку гарну справу не зроби завжди знайдуться люди які все обсеруть вибачте за правду.
  • 0
Гоша 16 октября 2013 12:18
kozak, Правильно! Пишите отчеты о проделанной работы и выкладывайте в нете! Пусть будет примером для всех граждан!
Кашу на природе и мы есть умеем dada
  • 0
Babuin 16 октября 2013 20:46
Полезное дело - деревья посадить) А интересно кто деньги платил Хнюкало? из администрации? Как то удивляет один момент - на массовках казаки с флагами "Свободы" а руководство райадминистрации "регианалы" - это как?
Кстати для тех кто не знал - указ министерства образования - со следующего года убрать историю казачества из учебников 5 класса, а по ВОВ всего два абзаца - начало 1941 и конец 1945. Не нужны любой власти свободные казаки - а так кулешом накормили, автобус дали ... и все хорошо
  • 0
Нікопольська Січ 16 октября 2013 21:40
Babuin,Біля 30 сажанців привіз,за особистий рахунок, Микола Хнюкало,як голова ГО "Рада отаманів ВЗН", все інше та інші саженці,козаки самостійно... Хто по справжньому не займовся громадською діяльністю,то думають що організація та проведення заходів без грошей з відкілясь не можливе.) Я з 2002року займаюсь громадськими справами на 90% заходів,все робиться особистим складом організації. Люди організації та їх можливості ось головна сила створення заходів! А отаманом я з 2007року, так от, не одного разу з державного бюджету, ні наша організація,не ті інщі, що знаю, коштів не бачили! Знаю тільки на Запоріжжі окремих підтримують та Хортицю. А що до політики,то навколо козацької ідеї ми об*едналися не залежно від політичних та релігійних вподобань і вирішено на нащі громадські заходи не використовувати політичну атрибутику, але знайшовся один патріот, що не знав, прийшов,попросили його відсторонитися, він відійшов до магазинчика і там стояв, а Затопчани люблять "Свободу" от і засняли його на камеру... Що до міністерства та взагалі місцевої і Української влади, ми пишемо,багато пишемо,нас не чують! Нас мало та ми в тельняжках, терпець не залізний.. спалах буде різким, швидким і не зворотнім! Вони дограються...)
  • 0
Нікопольська Січ 16 октября 2013 22:19
Слесарь,Січевики боронили ці землі від турків, поляків, московії та інших нападників,нарешті домовилися з Російским царем, та обдурила імперія Український народ,знищіли Січ, жорстоким чином. Останній кошовий отаман помер у в*язниці, проживши біля 120 років! Надсміюватися над цим, як мінімум подло!!! А що до форума, так а якже свобода слова! І чим ви пан слесарь тоді краще за тих можновладців що ругаєте? Мої козаки і я зараз по Нікопольським школам ходимо,діти, як дикі, вони не знають Героїки...! Які вони задоволені після спілкування, очі горять! Якщо ви колишній військово - службовець,так айда з нами! Бо вчителі жалуються, що не має реальних людей, що можна у приклад ставить! За Токарем прийде інший і не факт, що кращій! А от через десять років до виборів вже прийдуть ті, хто зараз у школі, так от, їм ще можна допомогти змінитися на краще! Я бачу це по своїм вихованцям...
  • 0
Lissa 16 октября 2013 22:45
Цитата: Нікопольська Січ
Мої козаки і я зараз по Нікопольським школам ходимо,діти, як дикі, вони не знають Героїки...! Які вони задоволені після спілкування, очі горять! Якщо ви колишній військово - службовець,так айда з нами! Бо вчителі жалуються,

Оце вже брехня. Є діти, які більше за нас з вами знають про історію козацтва і можуть в цьому будь-кого за пасок запхнути. І в патріотизмі їм немає рівних, бо вони ще не знають ціни зради. Те що по Нікопольським школам ходите - це добре, але якщо ваші заходи ще будуть цікавими, то діти гурьбою до вас побіжать. Головне при цьому виглядати гідно, а не смішно.
  • 0
Нікопольська Січ 17 октября 2013 00:02
Lissa,Ну враховуючи свої сімейні невеличкі бюджетні доходи намагаємося виглядати гідно,генеральскі звання не чипляємо, побрякушки нагрудні,також,не колекціануємо. А дітки серед Гетьманів України називають Лесю Українку,Леніна,Тараса Шевченка...))) А місто першої січі Хортиця...)
  • 0
szlahta 17 октября 2013 00:27
Цитата: Нікопольська Січ
А місто першої січі Хортиця...)

остров Малая Хортица.Первую Сечь основал князь Дмитро Вишневецький-Байда. Древний род, происходит от младшего сына Атиллы Ернака.
  • 0
Нікопольська Січ 17 октября 2013 02:13
szlahta,Я свідомо написав речення про Хортицю...)))Так нав*язують зараз у зв*язку з появою на Хортиці культурно історичного центру "Січ"!Нажаль,це дуже явний приклад як бізнес намагається змінити навідь історію,коли владим особам не до історії ! А на справді там був родовий дім та землі князя Вишневецького на яких він надав тимчасовий притулок козакам. Враховуючи,що вони там проживали недовгий час,будували деякі споруди, та січі там не було. Звідти вони пішли на вільний Томаківський острів (де зраз Червоногригорівка,Нікопольський район)і там побудували Першу Запорозьку січ. Січ завжди була одна та залежно від того де розташова була,потім, дали назву... Так в історії відомі сім розташувань січі:Томаківська,Базавлуцька,Микитинська,Чортомлицька, Кам*янська,Олешківська і остання Нова(Підпільницька)Січ. А Микитинська Січ стояла, за звичаєм на самому високому місті,біля Славути - Дніпра,де зараз Парк "Перемоги". Сходіть до нашого краєзнавчого музею...)Чому ми і турбуємося, що у Нікополі не хочуть будувати Січ,Нікополь багато втрачає! Подивіться ролік де О.Фельдман подарував макет Січі музею,прочитайте коментар. )
  • 0
Слесарь 17 октября 2013 10:02
Цитата: Lissa
,Січевики боронили ці землі від турків, поляків, московії та інших нападників,нарешті домовилися з Російским царем, та обдурила імперія Український народ,знищіли Січ, жорстоким чином.

Не надо читать мне историю. У меня по этому предмету было "отлично". И по военной истории , тоже.Иметь у себя в тылу , группировку в 10 тыс человек, или близко того... Та по любому, читая мемуары, необходимо было , что то делать. Вот часть , не согласившихся пошла в Задунайскую, а часть в Войско верных запорожцев.И Петру Ивановичу , была , тоже, предложена должность , но он выбрал Соловки. Тут много можно дискуссировать. Не будем.
Цитата: Нікопольська Січ
Мої козаки і я

Опа! Ваши?
Цитата: Нікопольська Січ
Якщо ви колишній військово - службовець,так айда з нами!

К сожалению, в "войну" уже наигрался.В особенности , с мальчишками "ешельме" и "бешельме". Устал...Но , спасибо.
  • 0
suhoy 17 октября 2013 12:00
Цитата: Нікопольська Січ
спалах буде різким, швидким і не зворотнім! Вони дограються...)


Кто воны,фамилии хоть кто-нибудь назовёт,эти лозунги звучат с 1991года,уже были и красные и белые,и оранж,и голубые...
а спалаху нет,-наверное спички отсырели...
  • 0
szlahta 17 октября 2013 13:15
Цитата: Нікопольська Січ
Враховуючи,що вони там проживали недовгий час,будували деякі споруди, та січі там не було.

Не забывать, что он был у них атаманом, Байда.Да и не дом, а крепость....И ходил в походы с ними вместе.
  • 0
szlahta 17 октября 2013 19:53
Цитата: Нікопольська Січ
Враховуючи,що вони там проживали недовгий час,будували деякі споруди, та січі там не було.

По мнению ряда исследователей Хортицкая Сечь была первой из ряда Запорожских Сечей. Хортицкая Сечь была устроена в 1552 году на собственные средства волынским князем потомком литовского рода Гедиминовичей Дмитрием Ивановичем Вишневецким, известным в казацких народных сказаниях под именем Байды. Это была крепость, построенная на небольшом днепровском острове Малая Хортица, на землях подконтрольных крымскому хану. Крепость просуществовала 6 лет и в 1557 г. Эта крепость стала прообразом более поздних Запорожских Сечей. Идея, которой руководствовался Д. И. Вишневецкий, — создать кордон в низовьях Днепра, в Запорожье, против набегов крымцев на Речь Посполитую и на Московское царство, были востребованы вскорее, когда возникла Томаковская Сечь. Именно по этой причине Хортицкую Сечь называют прототипом Запорожских Сечей.

Крепость имеет вид подковы, южная и северная стороны которой имеют высоту 40 саженей, западная — 56 саженей. В середине укреплений выкопаны 25 ям, в который сейчас растут груши. С точки зрения военных специалистов укрепления Малой Хортицы представляют собой так называемый редан с флангами, закрытые с горжи и траверсами и ориентированные вверх и вниз против течения Днепра.
В малохортицкой крепости проживало около 300 казаков[1].

У Легко понять почему Байда выбрал именно Малую Хортицу для строительства крепости. Расстояния от острова до большой земли превышало расстояние выстрела. Весь берег острова легко просматривался по всей длине в случае попытки приближения врагов с любой стороны. Рядом в балке Канцеровка была устроена верфь, где строились казацкие лодки — чайки. Материалы для строительства лодок (дуб, сосна) привозились с Большой Хортицы. Правый берег переправы Кичкас контролировался казаками и позволял отбиваться от идущих с левого берега Муравским шляхом крымцев. Для татар конечно же было предпочтительнее нападать с правого берега, но для этого надо было туда попасть. Нападение с Большой Хортицы имело большие недостатки — ведь вначале надо было попасть на о. Хортица, а для этого надо было форсировать широкий Новый Днепр (например с урочища Сагайдачного) и в случае удачи снова форсировать, но уже Старый Днепр.

Хортицкая Сечь сыграла важную роль в подготовке походов против татар и турок, (хан Девлет-Гирей с большей частью крымской орды в январе 1557 г. не смог её взять и ушел «с большим соромом»; в 1558 г. хан взял-таки Хортицкую сечь — с помощью турок и молдаван, приплывших на челнах; но и в этом случае Д.Вишневецкому удалось покинуть Сечь, оставив победителям только руины[3].

После разрушения весной 1557 года первой Сечи Вишневецкий отправляется в Москву, где он был торжественно встречен и обласкан Иваном Грозным. Русский летописец говорит об этом так: «И велел государь князю Дмитрею стояти на Днепре и берегти своего дела над Крымским царем, сколько ему Бог поможет»[4].
  • 0
Слесарь 17 октября 2013 19:59
Цитата: szlahta
с помощью турок и молдаван, приплывших на челнах;

Вот почему видны следы от уложенной плитки..... Молдоване... ura А вообще интересно!
  • 0
Нікопольська Січ 18 октября 2013 23:01
szlahta,
(...Малая Хортица, на землях подконтрольных крымскому хану. Крепость просуществовала 6 лет и в 1557 г. Эта крепость стала прообразом более поздних Запорожских Сечей. Идея, которой руководствовался Д. И. Вишневецкий, — создать кордон в низовьях Днепра, в Запорожье, против набегов крымцев на Речь Посполитую и на Московское царство, были востребованы вскорее, когда возникла Томаковская Сечь. Именно по этой причине Хортицкую Сечь называют прототипом Запорожских Сечей.)- Прототипом Запорожских Сечей. dash1
  • 0
szlahta 19 октября 2013 00:11
Цитата: Нікопольська Січ
Именно по этой причине Хортицкую Сечь называют прототипом Запорожских Сечей.)

Не знаю в чем ваши разногласия по Хортице с остальными казаками...Обьясните, что вы хочете доказать.
Земли Дикого поля были отданы польским королем Вишневецкому и он 6 лет противостоял крымчакам.В чем тут криминал.Оставшиеся козаки ушли на Томаковку и построили там сечь. В чем отличие???
  • 0
Нікопольська Січ 27 октября 2013 00:44
Просто біда в тому, що правда про Нікопольську - козацьку, Запорозьку історію багато кому не відома та не вигідна, де кому у Батурині, Чигирині, Запоріжжі та іншим хто використовує історію для бізнесу та політики. Нам фактично, постійно на зустрічах, приходиться доказувати, що саме на Нікопольщині були січі. Тому хочеться, щоб хоч свої знали правду та підтримували її.

szlahta,
  • 0
szlahta 27 октября 2013 11:02
Цитата: Нікопольська Січ
Тому хочеться, щоб хоч свої знали правду та підтримували її.

Правда одна и искажать ее нельзя.В истории казачества было не 8 сечей, а больше...Или вы их колхозами считаете?Вы свои Сечи рекламируете, а казаки тех Сечей чтят память о своих Сечей!И если в Запорожье нашлись более умные организаторы, то честь им и хвала! А в Никополе еще с 2000 мечтают о этом.Тот же Полоз, Филоненко, Романов и другие думали о этом...Фельдман близко подошел к реализации проэкта, но дело никак не сдвигается со стадии проектов.
И я как потомок рода князей Збаражских-Вишневецких считаю, что забывать их вклад в историю организации Сечей и казачества не стоит!
  • 0
Нікопольська Січ 2 ноября 2013 03:04
szlahta,Військо Запорозьке Низове - сім розташувань Січі, про це була розмова.)Як раз за Правду! Щоб не іскажать!!1 Думали... мечтают... Два роки назад я нарешті згрупував не мало сил, що до побудови Січі у парку Перемоги (Вілкул,Токар,Інтерпайп,Київ...обіцяли допомогти)у нас був свій шлях...) і Фельдман дав згоду допомогти,а потім перетягнув всю організаційну силу у район домовившись з Вороновим,я попереджував за ті проблеми що в районі! У парку Перемоги, вже, як мінімум, стояв би фундамент Січі з чистоколом! Три дні назад повезли ми з Афганцями Зірничні команди шкіл № 20,21 на Хортицю, на екскурсію. Всі єкскурсоводи (дізнавшись звідки ми) починали розповідь з того,що саме Ваш (топ-то наш) Нікопольський край є центром Запорозького козацтва...) Через пару днів фото з статею скину.
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.