ВСІ НОВИНИ:

Голова міста Нікополь про опалення ( повне відео пресконференції)

 
 
ПРЕС-РЕЛІЗ

Скільки нікопольців отримали матеріальну допомогу із місцевого бюджету на встановлення у своїх домівках індивідуального опалення, які об’єкти соціально-культурної сфери підключено до теплопостачання та з якими проблемами зіткнулися – про це та про інші питання децентралізації опалення буде оговорюватися 18-го листопада о 12.00 год. міським головою Андрієм Петровичем ФІСАКОМ у прес-центрі Нікопольської міської ради під час проведення прес-конференції щодо опалювального сезону 2016-2017 рр. у місті Нікополь, який було розпочато у місті місяць тому 15 жовтня. 

Насамперед нагадаємо, що рішення міської ради про відключення від мереж централізованого теплопостачання багатоквартирних будинків, бюджетних та інших установ Нікополя було прийняте 31 березня цього року. Основним приводом для цього стала збитковість та неефективність системи централізованого опалення, якою під час минулого опалювального сезону користувались всього 8,5 тисяч абонентів, що складає 24% від їх загальної кількості. Загалом, система центрального теплопостачання в місті була повністю розбалансована. Тому мережі КП «Нікопольтеплоенерго» працювали у минулому опалювальному сезоні всього на 30% своєї потужності. Борги комунального підприємства за газопостачання складають 175 мільйонів гривень. 
Погасити цю заборгованість для місцевого бюджету неможливо. Основна причина цього – нерентабельність роботи «Нікопольтеплоенерго», зношеність мереж теплопостачання та підвищення тарифів на електроенергії і газ. Витрати на ремонт зношених труб та теплоізоляцію не перекриваються доходами підприємства від надання послуг мешканцям міста. Окрім того, ніколи опалювальний сезон у місті не розпочинався вчасно. Таким чином, централізоване теплопостачання у Нікополі приречене бути неякісним для громадян та збитковим – для підприємства. 
 
За останніми даними нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, цьогоріч для нікопольців тариф на тепло складав би 38 грн.34 коп. за 1 м2 опалювальної площі. Тобто, за тепло у середній однокімнатній квартирі платити довелось би близько 800 гривень, у 2-х кімнатній – 1500, в 3-х – 2500 грн. При цьому не варто забувати, що забезпечити громадян якісним теплом за ці гроші  КП «Нікопольтеплоенерго» було не в змозі. У багатьох помешканнях нікопольців температура не підіймалася вище 16 градусів.  
 
В тариф на опалення входять всі витрати підприємства: зарплата, газ, електроенергія, матеріальні витрати, накладні витрати підприємства і ВТРАТИ! Втрати становлять до 45%. За нормативами втрати не повинні перевищувати 13%. Однак наші котельні та мережі в такому стані, що втрати були величезні. І всі ці витрати оплачував споживач. 
 
Єдиним вірним рішенням у цій ситуації був перехід міста на індивідуальні джерела теплопостачання. Розуміючи всю складність процесу децентралізації опалення, можливі ризики та наслідки, місцева влада все ж приймає рішення на користь позитивних змін у майбутньому. 
На встановлення індивідуального опалення у квартирах нікопольців, які потребують матеріальної допомоги, з місцевого бюджету було виділено більш ніж 30 млн. грн. За бюджетні кошти тепло в своїх домівках мають змогу встановити всі соціально-незахищені мешканці міста. Також управлінням соціального захисту в індивідуальному порядку розглядаються звернення осіб, котрі просто не мають фінансової змоги самостійно встановити альтернативні джерела теплопостачання.  
 
Станом на 15 листопада матеріальну допомогу отримали вже 4151 житель міста на суму 25 млн. грн., а витяги на встановлення індивідуального опалення - 5027.
 
Прийом документів для отримання витягу на встановлення індивідуального опалення здійснюватиметься до 7 грудня 2016 року.  Для отримання матеріальної допомоги останній день подачі документів  - 14 грудня 2016 року.
Значні складнощі виникли з переведенням  на індивідуальні джерела тепла об’єктів соціально-культурної сфери. Дитячі садки, школи, заклади охорони здоров’я, культури та спорту , які до кінця минулого опалювального сезону залишались на центральному опаленні, відтепер будуть опалюватися альтернативними джерелами теплопостачання, переважно – від модульних котелень. Проблеми з опаленням у вищевказаних закладах виникли переважно через складність введення в експлуатацію нових приладів та особливостей роботи інвесторів і підрядників. 

З 116 об’єктів теплопостачання до опалення підключено 94%.  
ОСВІТА
Наразі тепло з’явилося в 28-ми дитячих садках:
2, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 26, 27, 29, 31, 33, 34, 36, 38, 39, 40, 42, 47, 48, 49, 53, 54, 56.
У найближчий час з теплом буде останній дитячий садок № 30.

Теплопостачання подано у 23-х загальноосвітніх школах Нікополя:
1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26.
В інші три школи міста тепло надійде скоро, а саме в школи №№ 2, 7, 13.

Також до теплопостачання підключено позашкільний заклад освіти, а саме «Нікопольський міський еколого-натуралістичний центр для дітей та учнівської молоді».

МЕДИЦИНА (Установи як місцевого, так і державного та обласного підпорядкування) 
Що стосується закладів охорони здоров’я то до теплопостачання підключено стаціонарні відділення міської лікарні №№ 1 і 4 за адресою Трубників, 50. З теплом наразі пологовий будинок (Гагаріна, 49/а), жіноча консультація (Гагаріна, 66), стоматологічна поліклініка (доросла і дитяча) – 
пр. Трубників, 8 і 12, психоневрологічний диспансер (Нікітіна, 24), дитячий санаторій (Гагаріна, 76), основний корпус Центру медико-соціальної реабілітації дітей (Кириченка, 20), стаціонарне відділення міськлікарні № 1 по вулиці Краснодонській, 2/а, поліклініка 4-ї міської лікарні за адресою пр. Трубників, 56/2, стаціонарне відділення дитячої лікарні (Електрометалургів, 23), станція переливання крові (пр. Трубників, 56/2), протитуберкульозний диспансер (Електрометалургів, 17/а) та молодша реабілітаційна група Центру медико-соціальної реабілітації дітей (Кириченка, 24).  
Також з 13 амбулаторій медичної допомоги міста до теплопостачання підключено 10. Три амбулаторії за адресами пр. Трубників, 47 (дві амбулаторії за однією адресою) та Станіславського, 18 у найближчий термін будуть з теплом. 
На даний час інвестори встановлюють індивідуальне опалення у таких установах державного і обласного підпорядкування як поліція, Пенсійний фонд, військкомат, податкова інспекція та ін. Також без тепла наразі будівля швидкої медичної допомоги, яка підпорядковується обласній раді (Електрометалургів, 27).

КУЛЬТУРА, СПОРТ
З 28-ми об’єктів культури і спорту нашого міста опалення підключили вже в 24-ри. Чотири заклади культури – НКДЦ (вул. Патріотів України, 94), Краєзнавчий музей та філія центральної бібліотеки № 4 (Електрометалургів, 46/а) і управління з гуманітарних питань (Електрометалургів, 17/1) поки без тепла, але найближчим часом і вони отримають теплопостачання.


Міська влада не знімає з себе відповідальності за несвоєчасний початок опалювального сезону в закладах соціально-культурної сфери, але слід розуміти, що такі важливі та масштабні зміни проводяться у місті вперше, тому неможливо передбачити усі негативні моменти. Так, проблеми виникають, але процес децентралізації опалення невідворотний. Незручності зимового періоду 2016-2017 років в майбутньому гарантують якісне і рентабельне теплопостачання як в комунальних закладах міста так і в квартирах нікопольців. 

Довідково:
Початок опалювального сезону в Україні вже давно сприймається як час підвищеної небезпеки прориву теплотрас, дефіциту енергоресурсів, енергії і тепла. На початок жовтня у підземних сховищах накопичено рекордно малий об’єм газу – 14,5 млрд. кубометрів.  

Тарифи на централізоване теплопостачання для населення в Дніпропетровській області зросли на 75-90 %. 
Так, в Дніпрі за обігрів 1 м2  доведеться заплатити 35,68 гривень ( http://vesti-ukr.com/pridneprove/154250-novye-tarify-dlja-naselenija-s-1-ijulja-2016-skolko-zaplatim-za-otoplenie-v-dnepre), 
в Павлограді – 34,61 гривні (http://05632.com.ua/news/710-Tarif-na-teplo-v-Pavlograde-uvelichilsya-na-78-.html), 
у Кривому Розі – 51, 98 гривні (http://krlife.com.ua/news/teplo-bez-pribyli-dazhe-novyi-vysokii-otopitelnyi-tarif-nerentabelen, https://www.novakom.com.ua/tarifs.html , http://www.krogerc.info/ua/municipaltarif.html ), 
у Кам’янському (Дніпродзержинськ) – 36, 09 гривні (http://www.5692.com.ua/article/1303023). 
Опалення 2-кімнатної квартири для жителів вищеназваних міст обійдеться приблизно в 1 500 гривень на місяць. 

Слід зазначити, що борг Дніпропетровської  області перед НАК «НАФТОГАЗ» склад понад 4 млрд. гривень, а це просто не підйомна сума. http://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/14580F6FB98048E2C225806D0039C776?OpenDocument&year=2016&month=11&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&). За словами губернатора області Валентина Резніченка, навіть найменша цьогорічна заборгованість може призвести до відключення газу, а це значить відключення опалення в містах області. 

З якими ж проблемами стикаються наші сусіди?

Наразі проблемними залишаються Павлоград, Кривий Ріг та Кам’янське. 
Загальна заборгованість Павлограда перед НАК «НАФТОГАЗ» складає 95 млн. грн. У цю суму входить різниця у тарифах, пеня та штрафи. Ліміти на газ місту надали лише після підписання договору на реструктуризацію. Так, Павлоград сплачуватиме заборгованість упродовж 5 років. Відповідний договір про реструктуризацію боргу підписали міський голова та начальник павлоградських тепломереж із НАК «НАФТОГАЗ». Згідно  цього договору пеня та штрафи знімаються, але за умови виконання графіка реструктуризації боргу. http://tv-news.dp.ua/novyny/2932-borhy-za-teplo-pavlohrad-hasytyme-5-rokiv
Проте не дивлячись на реструктуризацію боргу, у Павлограді залишається ще ряд проблем, з якими можуть стикнутися містяни -  зношеність мереж теплопостачання та наповненість систем багатоповерхівок водою, що при мінусовій температурі може призвести до розірвання труб http://xn--80aafeg3bveo.dp.ua/23757 

Схожа ситуація і в Кам’янському. Опалювальний сезон в цьому місті також розпочався  невчасно. Оскільки тут також величезна заборгованість за газ, ліміти в місті на нього мінімальні. Більшість мешканців додатково опалюють свої помешкання різноманітними електроприладами, що дає навантаження на мережу. В деяких районах міста вже виникають аварій ситуації внутрішньобудинкових мереж теплопостачання. Слід зазначити, що деякі райони міста опалює державне підприємство ДДТЕЦ, яке наразі знаходиться на стадії банкрутства. Заборгованість цієї компанії за спожитий газ, із нарахуванням пені та штрафів, складає 537 мільйонів гривень.  За словами міського голови Кам’янського, для маленького провінційного містечка це колосальна сума, сплатити яку не реально. http://sobitie.com.ua/novosti/podklyuchenie-otopleniya-v-kamenskom-budet-poetapnym 

Колосальна заборгованість також і в Кривому Розі. Для міста ліміти природного газу виділили лише на жовтень і листопад. У грудні місто знову ризикує залишитися без тепла. Щомісяця обидва підприємства теплопостачання повинні оплачувати, крім поточних рахунків, близько десяти мільйонів гривень для погашення заборгованості (всього борг міста складає майже 300 млн. грн.). За затвердженим і погодженим з НАК "Нафтогаз України" графіком, підприємства "Теплоцентраль" і "Криворіжтепломережа" можуть взяти гроші тільки з здійснюваних населенням платежів. У разі невиконання домовленостей місто може залишитися без блакитного палива.
http://kr24.com.ua/news/krivoj-rog-riskuet-ostatsja-bez-otoplenija-uzhe-v-dekabre


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

5 комментариев

Україномовний ленінець 18 ноября 2016 18:29
Яка цинічна брехня від мера міста!
Саме зараз надходять повідомлення у групу Нікопольської ради у фейсбук, що подана інформація не є правдивою!
Був такий Токар,що брехав через СМІ. Фісак не кращий!
  • +8
Виктор Артеменко 18 ноября 2016 18:32
Україномовний ленінець, Вы так бистро просмотрел? Часовое видео за три минуты. Где такие курсы? Или была на конференции? А чего ж там не высказалась?
--------------------
С уважением, Виктор Артеменко
050 7085305, 096 9727785
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001389104493
  • -2
Україномовний ленінець 18 ноября 2016 18:34
Саме так, Вікторе Анатолієвичу!
  • +3
Вот так же и Токарь любил по ушам ездить. И свой срок на посту мера до конца не отработал. Но у нас каждый мер оказывается циничнее своего предшественника. Никополь - тихий купеческий город. Где все обычно привыкли сами решать свои проблемы. Но не в этот раз когда цинизм и пофигизм властьимущих достиг апогея. И если власть в столице поменяется и не станет крыши в виде БеПеПе то очередного бездарного мэра будут выгонять уже без всякого голосования и очень быстро. Когда власть с людьми обращается по-скотски то ей не стоит ожидать и от избирателей чего-то другого. Не самая удачная идея начинать свою деятельность на посту мэра с замораживания школ, больниц и простых людей. Ведь не всем по карману установка индивидуального отопления. И насчет здания скорой нет дыма без огня. За более, чем 20 летнюю историю независимости Украины я привык больше доверять инсайдерской информации и даже слухам, чем бредням властьимущих. А лапшу пусть вешает своим замам и особенно первому помощнику. Лично меня мало интересуют проблемы Кривого Рога. Я живу в Никополе. Легче всего прикрыть свой зад сказав что другим, мол, еще хуже. Проблемы решать надо было летом, а не в конце осени. А для этого нужно для начала чаще бывать в городе и вникать в проблемы его жителей, а не решать свои личные.
  • +2
Копчик С. 19 ноября 2016 21:34
Це цитата із стати " Схожа ситуація і в Кам’янському. Опалювальний сезон в цьому місті також розпочався невчасно. Оскільки тут також величезна заборгованість за газ, ліміти в місті на нього мінімальні. Більшість мешканців додатково опалюють свої помешкання різноманітними електроприладами, що дає навантаження на мережу. В деяких районах міста вже виникають аварій ситуації внутрішньобудинкових мереж теплопостачання..."
Тепер питання! В Кам'янському додатково опалюють свої помешкання різноманітними електроприладами, а у нас це основний вид опалювання в цьому році! Навантаження на мережу ще більше! Чи зроблено у нас все необхідне, щоб не було відключень та аварій?? Наприклад як на Чубаря, три дні без світла..та в інших будинках? Як що не все зроблено, то чому??? Покажіть план децентралізації опалення в м.Нікополь, який прийняли в березні 2016 року??? Чи це таємний план?
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.