ВСІ НОВИНИ:

РЕЙДЕРСТВО ПО-НІКОПОЛЬСЬКИ: Правоохоронні органи спостерігають і мовчать

Земля завжди була найдорожчим скарбом, за неї споконвіку відбувалися розбрати і постійні суперечки. Ще класики нашої літератури розповідали про те, як земля манила всіх, ніби марево, за неї точилася запекла боротьба і брат ішов на брата. І на сьогодні земля не дає спокою багатьом дільцям, які заради власного збагачення готові йти на різні хитрощі, підбурювати людей, аби незаконно заволодіти земельними наділами. А ментальність нашого народу така, що заради обіцяної полуди він готовий йти на невиправдані й необдумані вчинки, не думаючи про наслідки і про своє майбутнє. Народ довели до того, що за зайвий кілограм гречки і сотку в кишені люди готові продати рідну матір, про що потім доведеться не один раз пожалкувати.

          Не обминуло це і наш район. Охочих заволодіти землею високорентабельних сільськогосподарських підприємств на сьогодні ще багато. Днями на території району мав місце факт звичайнісінького рейдерського захвату. Рейдерство – це незаконний захват власності за допомогою правоохоронних органів та найнятих осіб, так званих «ті тушок». Сьогодні ж українські бізнесмени, використовуючи зв’язки в правоохоронних органах можуть зареєструвати договір на оренду землі з грубим порушенням земельного, цивільного кодексів та закону про оренду землі. Державні посадові особи не просто так реєструють договори на оренду землі при вже існуючому договорі без акту прийому-передачі, підписання суміжників, виділення землі в натурі, встановлення межових знаків тощо. 
       
Ось і в Нікопольському районі 25 договорів було зареєстровано протягом двох годин, в той час, коли іншим орендарям для цього потрібно місяці, роки за наявності усіх необхідних документів, щоб отримати реєстрацію договору оренди на земельну ділянку.
         
З часу, коли розпочалося розпаювання земель, селяни Новософівської сільської ради здавали землю в оренду своєму підприємству – «ПП «Таврія», яке з року в рік сумлінно дотримувалося і виконувало всі договірні зобов’язання. Та у 2012 році ситуація загострилася.           У цей час в ПП «Таврія» спливав термін дії договору оренди земельних ділянок. Дирекція господарства виконала всі, передбачені законодавством заходи, щодо поновлення договорів оренди на новий строк. Однак орендодавці, в порушення норм Закону, уклали договори оренди з ФГ «Скорук М.А.». Після цього спір про порушення переважного права ПП «Таврія» розглядався у всіх судових інстанціях, і результатом таких розглядів стало рішення суду, в тому числі й Верховного Суду України, яким договори, укладені з ПП «Таврія», визнано поновленими на той самий строк і на тих самих умовах (а це 22 земельні ділянки). Договори ж, укладені з ФГ «Скорук М.А.» визнано недійсними. Судові рішення є обов’язковими для всіх і мають виконуватися на всій території України.
 
-Однак ФГ «Скорук М.А.» ігнорує норми закону та продовжує безпідставно користуватися земельними ділянками, право на оренду яких належить ПП «Таврія», - говорить юрист ПП «Таврія» Наталія Ярошенко. – Для виконання відповідних рішень суду підприємство звернулося спочатку до виконавчої служби, яка не виконала свої функції і залишила виконавче провадження без фактичного виконання. Потім ми з відповідною заявою звернулися до правоохоронних органів, щоб вони допомогли забезпечити виконання цих рішень. Однак і працівники поліції повсякчас затягують розгляд справи, і така ситуація триває майже рік – з грудня 2015 року.
   
З численними скаргами на бездіяльність працівників юстиції й поліції щодо розслідування кримінального провадження зверталося ПП «Таврія» й до місцевої й обласної прокуратури. Результат – нульовий, всі звернення також залишені без розгляду. Не дало результату й звернення підприємства до Держсільгоспінспекції у зв’язку із самовільним зайняттям земельних ділянок ФГ «Скорук М.А.». Держсільгоспінспекція рішення суду просто не взяла до уваги.
       
 - У квітні 2016 року ПП «Таврія» скасувало право на оренду землі ФГ «Скорук М.А.» за договорами, які за рішенням суду визнано недійсними, - говорить директор ПП «Таврія» Наталя Москаленко. – Натомість пан Скорук знову уклав договори оренди на земельні ділянки, право на оренду яких залишалося за нашим підприємством, і повторно їх зареєстрував. Таким чином, і Державні реєстратори ігнорують норми закону. Тому ПП «Таврія» вкотре змушене звертатися до суду за захистом своїх законних прав. А ФГ «Скорук М.А.», добре знаючи про рішення суду, в тому числі й Верховного Суду України, незаконним шляхом намагається утримати й зберегти оренду земельних ділянок.

Пристрасті загострилися 25 вересня 2016 року
        У цей день, коли ПП «Таврія» почало обробляти земельні ділянки, роботу комбайнових екіпажів заблокували працівники ФГ «Скорук М.А.» та звичайні громадяни, які зовсім ніякого відношення не мають ні до оренди земельних ділянок, ні до збирання врожаю.

-По суті мав місце факт заволодіння технікою господарства, - говорить Наталя Москаленко. – Її було значно пошкоджено, на відновлення роботи комбайнів підприємству довелося витратити 320 тисяч гривень! Прикро, але всі ці незаконні дії відбувалися в присутності поліції, яка прибула на місце події за чиїмось викликом, але жодним чином не реагувала на те, як підбурювані кимось пенсіонери кидалися під колеса машин і комбайнів, ризикуючи своїм життям і наражаючи на небезпеку тих працівників ПП «Таврія», які на тій техніці працювали. Поза увагою поліції залишився й той факт, що комбайном нашого господарства працівники ФГ «Скорук М.А.» намагалися заволодіти силою й доставити на свою бригаду, силоміць викидаючи з кабіни комбайнера. Тобто, на факт незаконного заволодіння майном господарства і на можливі трагічні наслідки щодо життя і здоров’я працівників ПП «Таврія» поліціянти зовсім не реагували, виступали спостерігачами, того, що відбувалося. Внаслідок таких провокацій з боку М. Скорука і громадян, яким він чи платить, чи якимось іншим шляхом заохочує, спонсорує, постійно блокується робота нашого підприємства і техніки, відбувається втручання у його  фінансову -господарську діяльність. Тобто, пан М. Скорук діє за власними законами, схемами і правилами, вимогами чинного законодавства нехтує. Прикро, що все це відбувається під прикриттям поліції та інших органів, які регулюють відносини, пов’язані з орендою землі.
       
За словами Наталії Ярошенко, М. Скорук заради своєї корисної наживи, використовує літніх людей, яким уже далеко за 60 років, пенсіонерів з тим мотивом, що на полях нібито забирають їхній особистий врожай. А згідно із Законом «про оренду землі» жоден власник земельного паю до врожаю ніякого відношення не має. Тим більше недопустиме втручання у фінансово-господарську діяльність підприємства і перешкоджання виробничим циклам. Усі підрозділи господарства й техніка – це приватна власність орендаря.
         
Тому схему, яку застосовує М. Скорук, можна назвати модним на сьогодні словом – рейдерством з використанням бабусь - тітушок та правоохоронних органів. У той час, коли правоохоронні органи повинні стояти на виконанні рішень судів, вони вдають вигляд, що нібито захищають  «бабусині врожаї», які не орали й не сіяли, і не мають права на збирання врожаю. Збирати врожай має право лише той, хто уклав договір на оренду землі. Власники ж земельних ділянок отримують розрахунок за оренду своїх земельних паїв згідно з договорами оренди. На сьогоднішній день згідно з рішенням судів усіх інстанцій дійсним є договір, укладений між ПП «Таврія» і власниками землі. 

Залишається лише сподіватися, що така бездіяльність правоохоронних органів, органів влади не дасть можливості надалі знищити верховенство права, яке встановлено Конституцією України.
                                                                                                         Олександр ПАЛЕЦЬ

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

1 комментарий

Алексей Сергеевич 15 октября 2016 20:23
Евтушенко ганьба, люди от тебя убегают, а ты их под поезд, что ты за человек?, от тебя уходят к другому, развод и девичья фамилия, люди хотят уйти от тебя, какие вопросы?, ты не выполняешь свои обязательства
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.