ВСІ НОВИНИ:

До 25-річчя відродження козацтва у місті Марганці

 Напевно нема в Україні людини, яка б нічого не чула про подвиги і життя славетних степових лицарів - запорозьких козаків. Запорозьке Військо Низове (1490-1775 рр.) врятувало не лише Україну, але й всю Європу від навали турецьких і татарських орд, врятувало і відродило Православну Церкву в Україні після горезвісної унії 1596р., створило саму Українську державу.
     
Нащадки славетних запорожців – сучасні козаки й до цього часу борються за життя і незалежність нашої Батьківщини, кладуть всі сили, а часто й життя для її процвітання.
     
Яким же чином відродилося козацтво в Україні і зокрема в нашому славетному місті Марганці? Початок відродженню не лише козацтва, але й всієї України поклало святкування 500-річчя Запорозького козацтва що відбулося 1-5 серпня1990 р.
Козаки – учасники свята  на території Дніпропетровської та Запорізької областей, на землях
колишніх Запорозьких Січей, в т.ч. і в Марганці.
     
До 25-річчя відродження козацтва у місті МарганціНа святкування прибули делегації всіх областей України та Кубанського козацтва –нащадків славетних запорожців. Кількість учасників досягала 300-500 тис чол.. За деякими даними на мітингу в Запоріжжі людей зібралося понад 1 млн.
Від Марганця серед організаторів свята був Бедюх С.П. – працівник Нікопольського депо, патріот України.
     
Зі святкувань ми, патріоти України повернулися окриленими. Ми вже вважали себе козаками, нащадками слави великих прадідів. Організованого козацтва в місті ще не було, натомість ми почали створювати та розвивати організації, метою яких було 
відновлення незалежності України. Так було створено спочатку
осередок ( лютий1990 р.), а потім і міську організацію Народного 
 
До 25-річчя відродження козацтва у місті МарганціАвтор статті В.Короп та гості з  Галичини на святі          Руху України, яку очолив Бедюх С.П. Найбільш активними її членами були С.Бедюх, Г. Балашов, О.Чумак, Л.Тлєужев, , подружжя  М.Д. та А.Г. Вітьків, І.Лукашук, М.Фільшин,  .Волошин, , В.Вовк, М. Потьомкін
 на жаль, останні четверо уже покійні, вічна їм пам’ять) та інші. Організація багато що зробила  для відродження незалежності України, після сумнозвісного ГКЧП встановила прапор Українни на будинку Міськвиконкому (через 15 хвил.після цієї ж події у Києві, а головне – була ідейною предтечею відроджуваного козацтва.
 
Але це вже відбулося у наступному 1991 р. і мова про це піде в наступних номерах газети., Одні з перших членів міської організації Народного Руху у верхньому ряду зліва направо-В.Короп, С.Волошин, С.Бедюх, О.Чумак.; в нижньому ряду – Л.Тлєужев, Г. Балашов, невідомий:
Отаман Марганецької Козацької Громади  Вадим Короп


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.