ВСІ НОВИНИ:

ПИТАННЯ – РІЗНІ, ПРОБЛЕМИ - СПІЛЬНІ

29 січня відбулася четверта сесія Орджонікідзевської міської ради 7 скликання. Засідання пройшло конструктивно, динамічно, були й дискусійні питання. Про деякі з них – детальніше.

ПИТАННЯ – РІЗНІ, ПРОБЛЕМИ - СПІЛЬНІ
ПИТАННЯ – РІЗНІ, ПРОБЛЕМИ - СПІЛЬНІ

НАША ГОРДІСТЬ
А почали з приємного. З нагоди 72 річниці визволення Орджонікідзе та за клопотанням президії міської ради ветеранів присвоїли звання «Почесний громадянин міста» трьом ветераном війни: Роману Адамовичу Судольському, Павлу Тарасовичу Гурі – останнім учасникам Нікопольсько – Криворізької визвольної операції та Миколі Григоровичу Журбіну - громадському журналісту, активісту патріотичного виховання серед підростаючого покоління. Перед голосування заступник міського голови Наталія Бондаренко нагадала присутнім славетні факти із біографії знаних земляків.
 
ПЕРСОНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ДЕПУТАТІВ - ПІДВИЩИЛИ
Ухвалювали дане рішення уже за новими правилами, спрямованими на забезпечення прозорості процесу голосування. Для цього затвердили зміни до регламенту роботи міської ради, які передбачають голосування картками і обов’язкове оприлюднення результатів поіменного волевиявлення.
 
Тож, інформація - «як і за що» проголосував кожний депутат, найближчим часом з’явиться на офіційному сайті Орджонікідзевської міської ради. Коментуючи проект даного рішення секретар міськради Анатолій Пастух посилався на нещодавно внесені зміни до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування» щодо поіменних голосувань, котрі наберуть чинність наприкінці лютого. А поки що зміни впроваджували у тестовому режимі, аби відпрацювати чіткий механізм голосування по-новому.
 
ПРО КУЛЬТУРУ
Ухваливши рішення з інших організаційних питань, депутати перейшли до основного – «Про хід виконання Комплексної програми основних напрямків розвитку культури та відродження духовності в м. Орджонікідзе на 2014-16 роки». Заслухавши доповідь начальника відділу культури, мистецтв та туризму Тетяни Сударєвої, міська рада відзначила, що відділом та закладами культури проводиться значна робота щодо зміцнення та примноження культурного потенціалу міста, збереження базової мережі закладів культури, створення умов розвитку самобутніх традицій міста та всебічного задоволення культурних потреб населення. Представники депутатського корпусу прийняли рішення продовжити виконання Комплексної програми.
 
ВИРІШУВАЛИ ДОЛЮ ПРОФТЕХУЧИЛИЩА
Серед питань «у різному» викликало обговорення питання «Про внесення змін до бюджету м. Орджонікідзе на 2016 рік» у частині, що стосувалася фінансування Орджонікідзевського міського училища.
 
Суть у тому, що після змін, внесених Верховною Радою до порядку фінансування навчальних закладів, у поточному році утримувати профтехучилища зобов’язані за місцевий кошт. Запроваджені зміни можуть обійтися міському бюджету у 7 мільйонів 800 тисяч гривень на рік. Це непосильна ноша, тим паче, що місто не є власником майна навчального закладу. Про це та інші проблемні моменти дискутували депутати.
 
Олександр Шаповал нагадав, що крім того, що це вимога Закону, там працюють наші люди, навчаються міські діти, серед яких сироти, котрих треба харчувати, забезпечувати стипендією. Просто так відмовитися від них – ми не маємо права. Міський голова повідомив, що вже направлено листи на ім’я Президента, Прем’єр-Міністра, до обласної ради, аби переглянули дане питання і повернулися до попередньої моделі фінансування училища. Також створена комісія, яка з 1 лютого вивчатиме господарчу діяльність ОПТУ на предмет оптимізації. Депутати прийняли компромісне рішення, про виділення профтехучилищу кошти на перший квартал у сумі 1 млн. 400 тис. грн.
 
Усього на розгляд пленарного засідання виносилося 43 питання, переважна більшість з яких не були дискусійними, оскільки роботі сесії передувала ретельна підготовка у профільних комісіях.
 
ВОДНО-ТАРИФНЕ ПИТАННЯ
А ось інформаційне питання про відтермінування тарифів на водопостачання викликало жваве обговорення вже тому, що в ході підготовки до засідання, ніхто з депутатів не виходив з пропозицією внести його до черги денної – згадали під час сесії. Запрошений до слова начальник міськводоканалу доповів, що на сьогодні тариф, затверджений у 2011 році – збитковий. В умовах постійного зростання його складових, зокрема вартості електроенергії (40% у структурі тарифу), хлору та коагулянту (здорожчав на 180%), паливно – мастильних (на 170%) та інших матеріальних ресурсів, виникла невідповідність діючих тарифів фактичним витратам.
 
Сергій Юхимук зазначив, що постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ще в липні минулого року було встановлено на послуги Орджонікідзеводоканалу нові тарифи. З вересня 2015 року, згідно постанови, споживачі мали б платити за централізоване водопостачання та водовідведення за новими збільшеними тарифами. Зволікання з непопулярним рішенням уже поставило підприємство за межу виживання і спричинило величезні борги за електроенергію.
 
- У нас є лише два варіанти, або ми затверджуємо тариф на воду у розмірі 16,21 грн. за кубометр, або з 1 квітня місто залишиться взагалі без води – через відключення міськводоканалу від електропостачання за борги приватною компанією ДТЕК Дніпрообленерго, - резюмував міський голова Олександр Шаповал. Законодавством України чітко визначений порядок як нарахування, так і затвердження тарифів. Міська влада не впливає на формування тарифів на водо-, газо- та електропостачання - це в компетенції Національної комісії. Нею ж встановлений і єдиний тариф для усіх категорій споживачів, тепер не можна здешевити послуги для населення за рахунок підприємств. На вимогу Міжнародного валютного фонду заборонено, як раніше, з бюджету компенсувати різницю в тарифах
 
– вони мають бути економічно обґрунтовані. Скільки можна було, утримувати зростання плати за послуги водопостачання та водовідведення – утримували. На сьогодні Орджонікідзе – єдине місто, де діють старі тарифи.
 
КУДИ ПОДІВСЯ КАБЕЛЬ?
На завершення депутати підтримали пропозицію від групи Відродження, аби на наступному засіданні заслухати начальника Орджонікідзевського відділку поліції з приводу розкрадання телефонного кабелю, які тривають з квітня минулого року по сьогоднішній день. За інформацією депутатів, мова йде про 570 метрів кабелю, що належить гірничозбагачувальному комбінату та 6,5 тис.метрів - Укртелекому. Без стаціонарного телефону залишаються літні люди, для більшості з яких – це єдиний вид зв’язку. З цього приводу секретар міськради запропонував на кожному сесійному засіданні проводити «інформаційну хвилину», де будуть заслуховуватися керівники підприємств з приводу актуальних питань, котрі належать до їхньої компетенції.
 
Наостанок міський голова закликав усіх присутніх взяти участь у заходах з нагоди визволення міста від німецько-фашистських загарбників, котрі проходитимуть у місті 4 лютого.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.