ВСІ НОВИНИ:

м. Орджонiкiдзе: Час створювати ОСББ

На сьогодні питаннястворювати чи ні об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) не стоїть. Згідно нового Закону України від 14 травня минулого року «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» - об’єднуватися будемо усі. Мешканцям будинків, які до 1 липня поточного року не самоорганізуються, домоправителя на конкурсних засадах призначить виконком.

В Україні створювати ОСББ законодавчо стало можливим з 2001 року, в Орджонікідзе поки щобажаючих стати об’єднанням співвласників не виявилося. Хоча досвід інших міст показує – хоч і не проста це справа, та вигідна для самих мешканців. Коли люди самостійно управляють тим, що їм належить, то ефективність від цього краща, і призводить до економії енергоресурсів, своєчасного ремонту будинків та утримання їх у належному стані, благоустрою прилеглої території.
 
Кожне об’єднання співвласників, на відміну від будинків комунальної власності, самостійно визначає кошторис утримання свого житла, розмір внесків на утримання будинку, структуру і стиль управління, мають право оптимального вибору виконавців житлово-експлуатаційних послуг, самі визначають черговість проведення поточного ремонту і головне - набувають реального впливу на якість цих робіт.
 
ОСББ має більші, ніж окремі мешканці, можливості вимагати від постачальників комунальних послуг (теплоенерго, водоканал) виконання умов договорів, які воно уклало.
 
ОСББ, як юридична особа, може отримувати кредит та гранди на проведення ремонтів, встановлення лічильників, утеплення, облаштування прибудинкової території тощо. Це означає, що з моменту створення ОСББ у власників квартир з’являються альтернативні шляхи керування будинком – від самозабезпечення, коли власноруч наймаються електрики, сантехники, двірники тощо, – до визначення на конкурсних засадах обслуговуючої компанії (приватної структури чи того самого ЖЕО) або укладання прямих договорів з облгазом та обленерго. Тобто, багатоквартирний будинок – по суті, це великий «приватний будинок», тому і ставитися до нього потрібно як до приватного житла.
 
Позитивним моментом нового законодавства є те, що для отримання кворуму на загальнихзборахщодостворення ОСББ ранішенеобхіднобуломати 50% плюс один співвласник, а новий закон дозволяєприйматирішеннятієюкількістю людей, якіприйшли на збори, а інші голоси дозбиратипротягом 15 днів підписами.
 
Зважаючи на те, щовже скоро згідно з ухваленим законом весь житлово-комунальний фонд має пройти процесс реорганізації, виконком Орджонікідзевської міської ради закликає усіх жителів міста не чекати літа, коли управляюча компанія буде обрана за конкурсом, а об’єднуватися в ініціативні групи, проводити загальні збори, залучати до об’єднання сусідів, обирати голову і ставати повноправним власником у своєму домі.
 
Міська влада готова надати усіляку підтримку щодо проведення установчих зборів ОСББ, зборів співвласників будинку, а також повний супровід та допомогу від ініціативи про створення, реєстрації, до діяльності та вирішення проблемних питань.

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

1 комментарий

Копчик С. 30 января 2016 10:23
Странно, что в Орджо не одного ОСББ... Либо ЖЭКи хорошо справлялись с обслуживанием и ОСББ не надо было, либо городская власть не давала создавать ОСББ.
В Никополе уже достаточно ОСББ с опытом и новых. Думаю, что им надо объеденяться в ассоциацию, что бы отстаивать свои интересы в отношениях с энергопоставщиками и городской властью.
Ассоциация может нанять и юристов и аудиторов, в то время как для одного ОСББ, это дорого. Председатель и зам, должны быть не председателями ОСББ, а нанятым или выбраным менеджером, что бы исключить конфликт интересов. Но решения должен принимать только совет или члены правления, путём голосования.Когда городская власть будет подсовывать свои бригады по ремонту крыш или управляющие компании, то одному ОСББ, трудно сопротивляться."Гуртом батька легше бити" :)
ОСББ вместе с обязанностями содержать дом, надо дать право и распоряжаться придомовой территорией и помещениями. ОСББ могут тогда сдавать в аренду, продавать помещения, ставить МАФы во дворе при согласовании с городской властью конечно. Часть налога на недвижимость, в том числе и коммерческую, должно оставаться в ОСББ.
Что-то я размечтался...Хватит :))
  • -4

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.