ВСІ НОВИНИ:

Українські студенти вимагають від влади справедливих стипендій

15 грудня 2015 року студентська профспілка «Студентська Свобода» розпочинає ініціативу щодо захисту стипендій. Студенти вишів по всій Україні писатимуть листи до Президента та Прем’єр-міністра з вимогою справедливих стипендій – не менше прожиткового мінімуму.

Ще 1 липня 2014 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про Вищу освіту», що передбачає: «Розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій для здобувачів освітніх ступенів вищої освіти не може бути меншим, ніж розмір прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. Розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій для здобувачів ступеня молодшого бакалавра не може бути меншим, ніж дві третини розміру прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць» (п. 6 ст. 62). 

Однак, на сьогодні діє постанова уряду, згідно з якою стипендія студента вищого навчального закладу складає 825 грн. без індексації. Водночас прожитковий мінімум на сьогодні складає 1330 грн. Така ж ситуація і з студентами коледжів та технікумів, стипендія яких сьогодні становить 622 грн., при передбачених законом мінімальних 886 грн. 

«Ми розуміємо, що різке збільшення стипендій – це непідйомний вантаж для нашої економіки. Проте влада за півтора роки не спромоглася розробити навіть плану поступового збільшення цих виплат, що також передбачено Законом України «Про Вищу освіту». З огляду на це ми нагадуємо Президенту та Прем’єр-міністру, що студенти є такими ж громадянами України, як і інші категорії населення. Ми живемо в тих самих умовах, ходимо до тих самих магазинів та для виживання змушені замість навчання йти заробляти на життя», – заявляє голова ВГО «Студентська Свобода» Василь Молдован. 

Збір підписів під листом до влади триватиме з 16.12.15 по 25.12.15 в усіх областях України, окрім тимчасово окупованих територій. Після цього відповідне звернення буде відправлено на розгляд Президенту та Прем’єр-міністру. Якщо ж влада проігнорує вимоги студентства, молодь продовжуватиме відстоювати свої права в інший доступний спосіб.

Як ви можете долучитися? 

1. Зустрівши активістів, які збирають підписи 
2. Сконтактувавши з координатором по збору підписів у своєму регіоні, якщо сам на них не натрапиш. Отримати контакти координаторів можна в цій темі https://vk.com/topic-6790314_32717755
3. Самому роздрукувати матеріали та організувати збір підписів серед свого оточення, після чого передати нашому представнику. 

Координатор збору підписів по Дніпропетровській області - Мельников Дмитро (068) 348-12-77
Українські студенти вимагають від влади справедливих стипендій
Українські студенти вимагають від влади справедливих стипендій

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

3 комментария

Baydak 17 декабря 2015 23:09
Не понял, а какую вы хотите стипендию? 1,5-2-3 тысячи??? Да у нас пол страны на минималке, пенсионеры, со стажем в десятилетия 1300 получают, пособие на ребенка 860 грн. А вы в курсе что большинство преподавателей училищ, техникумов, колледжей зарабатывают 1800? Вы приравниваете себя к ним? Когда я в техникуме учился стипендия была 17 грн., при выпуске - 38 грн. и никто не жаловался.
Кому мало, идет работает и не ноет.
  • 0
Мельников Дмитро 18 декабря 2015 09:08
Цитата: Baydak
Не понял, а какую вы хотите стипендию? 1,5-2-3 тысячи??? Да у нас пол страны на минималке, пенсионеры, со стажем в десятилетия 1300 получают, пособие на ребенка 860 грн. А вы в курсе что большинство преподавателей училищ, техникумов, колледжей зарабатывают 1800? Вы приравниваете себя к ним? Когда я в техникуме учился стипендия была 17 грн., при выпуске - 38 грн. и никто не жаловался.
Кому мало, идет работает и не ноет.


Ми вимагаємо дотримання ЗАКОНУ УКРАЇНИ!
Отже, розмір академічної стипендії визначається урядом, станом на сьогодні діє постанова № 797 від 8 жовтня 2015 р. "Про внесення зміни до постанови
Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165" ( http://www.kmu.gov.ua/control/ru/cardnpd?docid=248543027 )

Станом на сьогодні стипендія студентів колеждів і технікумів складає 622 грн, а студентів університетів та інститутів 825 грн.
Водночас діє Закон України "Про вищу освіту" від 1 липня 2014р. де в п. 6 ст. 62
передбачено : "Розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій для здобувачів освітніх ступенів вищої освіти не може бути меншим, ніж розмір прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. Розмір мінімальної академічної та соціальної стипендій для здобувачів ступеня молодшого бакалавра не може бути меншим, ніж дві третини розміру прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць"
Також в перехідних положеннях цього закону вказано, що уряд зобов'язаний до 1 січня 2015 року розробити план поступового підвищення, що не було зроблено.

Тепер важливо. Деякі студенти отримують стипендію вищу ніж 825 грн. Це тому, що до їх стипендії нараховується індексація. Це певний захист населення від підвищення цін, але це не є стипендія а допомога від держави. Тут можете ознайомитись що це таке і як вона нараховується http://mojazarplata.com.ua/ua/main/labour-legislation/406ndeksac456ja
  • 0
Верона 18 декабря 2015 12:48
Дмитро, требовать повысить стипендию – это очень непатриотично. С вашей стороны - это дешевый популизм, потому что вы знаете, что на данном этапе никто не будет повышать стипендии студентам, так как в бюджете страны денег нет… Сейчас принимается государственный бюджет на 2016 год, который должен соответствовать обязательным требованиям Международного валютного фонда. Социальные расходы государства будут уменьшаться, но зато у нас будут европейские тарифы и европейские налоги… Недавно, кстати, во время визита в Литву Петр Порошенко сказал, что на майдане «мільйони людей вийшли на вулиці. Вони вимагали не підвищення зарплат чи пенсій, не зменшення податків чи отримання якихось соціальних пільг. Люди вимагали Європу». Ваша бандеровская партия вложила свой вклад в то, что мы сейчас имеем.
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.