ВСІ НОВИНИ:

Україна готується запровадити повну блокаду Криму (Опитування)

У Верховну Раду внесений законопроект, що передбачає внесення змін в закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованих територіях України», в результаті яких буде здійснено повну блокаду товарів і посилення режиму пересування людей на непідконтрольні Україні райони і населені пункти Донецької та Луганської областей, а також у анексований Крим.


 
Про це пише в статті для DT.UA Валентина Самар.

Ініціатором законопроекту є Ігор Лапін. У співавторах – ще 13 народних депутатів із трьох фракцій коаліції – «Народного фронту», Блоку Петра Порошенка та Радикальної партії О.Ляшка.

«Проект у своїй назві передбачає «посилення контролю за переміщенням осіб і вантажів (товарів) через тимчасово окуповану територію України». Насправді йдеться про повне припинення поставок вантажів (товарів) на окуповані території і звідти, за винятком гуманітарної допомоги виключно під контролем спеціально делегованих представників ОБСЄ або з участю Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Червоного Півмісяця», – зазначає автор.

Також, як додає Самар, в’їзд на окуповані території і виїзд з них громадян України, іноземців та осіб без громадянства будуть допускатися «лише за спеціальним дозволом через контрольні пункти в’їзду-виїзду в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України».

Тим не менш, за її словами, нормою, яка викличе головну протидію прийняттю проекту, буде інша – про скасування закону про вільну економічну зону «Крим», «завдяки якому всі українські олігархи і бізнеси різної крупності і прозорості могли продовжувати свою прибуткову діяльність на окупованому півострові, не сплачуючи податки в українські бюджети, але поповнюючи скарбницю анексованого Криму і Севастополя і рятуючи від товарного кризи».

У зв’язку з пропонованими змінами до закону ряд експертів надали ZN.UA на цей рахунок свої рекомендації та зауваження.

Ольга Скрипник, співголова Кримської місії з прав людини вважає, що явний плюс в проекті є тільки в частині скасування закону про СЕЗ, який, крім корупції, породив також і дискримінацію громадян України за територіальною ознакою – кримчани стали нерезидентами, а введення спецперепусток лише ще більше розірве зв’язку з півостровом. Також правозахисниця не бачить механізму реалізації норми про постачання в Крим гуманітарних вантажів під егідою міжнародних організацій.

Адвокат Сергій Заєць, експерт ГО «Регіональний центр прав людини» вважає, що юридичне зрівняння Криму і Донбасу виглядає невиправданим, і побоюється, що в результаті введення пропускної системи Україна остаточно втратить контроль над ситуацією в Криму, а її громадяни виявляться позбавленими навіть тієї слабкої захисту, яка ще поки залишається можливою.

Разом з тим Юрій Смілянський, експерт Фонду «Майдан закордонних справ» не погоджується з лінійністю застосування вимог до дотримання всіх прав по відношенню до жителів окупованих Криму і Донбасу.

«Впровадження пропускного режиму і блокада поставок товарів – це не закручування кришки на банці, а посадка на неї крана – механізму регулювання входу й виходу. У тому числі ресурсів в обмін на дотримання прав людини на окупованій території. І, перш ніж говорити про можливі обмеження прав, ми мусимо чесно відповісти на запитання: що первинне – територіальна цілісність держави, її безпека і можливість відбити збройну агресію чи права окремих груп жителів, які опинилися в окупації? Беручи при цьому до уваги, що реальних важелів впливу на окупанта, з погляду захисту прав людини, немає», – вважає експерт.

Варто відзначити, що у експертів немає розбіжностей в частині необхідності скасування закону про ВЕЗ «Крим», є лише різні варіанти збереження корисних норм, які в ньому все ж таки є.

«Зокрема тих, що стосуються виведення бізнесу та евакуації громадян з окупованої території, звільнення платежів з іпотеки, сплати податків і т.п. Просто скасовувати чинний закон і встановлювати час Кабмінові на підготовку нового (а заодно й для лобістів схем) експерти не радять, – краще відразу норми, які регулюють економічні відносини з Кримом та непідконтрольним Донбасом, внести в закон про окуповані території або ж пакетом приймати відповідний спеціальний закон», – резюмує думку експертів Валентина Самар.

Джерело: zik.ua
Опитування
Україна готується запровадити повну блокаду Криму
Підтримую - 25 (89.29%)
89.29%
Не підтримую - 3 (10.71%)
10.71%
Всего проголосовало: 28

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

10 комментариев

Маслов 7 июня 2015 16:12
Хочется что бы это случилось. Биомасса,которая орала Вова-спаси и ходила на референдум должна рыгать по полной. Татар жалко,но они сами этого просят
  • 0
Копчик С. 7 июня 2015 16:37
Цитата: Маслов
Хочется что бы это случилось. Биомасса,которая орала Вова-спаси и ходила на референдум должна рыгать по полной. Татар жалко,но они сами этого просят

Для меня тоже это логично...И жаль проукраинских крымчан и татар. У меня родственник работает в большой торговой компании ; у них сеть продуктовых магазинов по всему Крыму. Говорит, если бы не украинские продукты, торговать особо нечем было бы. А российские не поспевают и дороже в крат.
Но сначала не мешало бы границу с Крымом укрепить, а вернее построить.. Лично там не был, но судя по документалкам, граница не на замке, а так на китайской щеколде! Если в ДНР и ЛНР умудряются контрабанду возить, то в Крым и подавно... Я выхода из сегодняшней ситуации без потерь, для Украины или вариант который бы устроил все стороны конфликта не вижу! Но полумеры правительства во всех направлениях привели к нескончаемой полувойне.. И так у нас идет во всем: полуполитика,полуэкономика, полуреформы. Пора уже определиться и четко действовать согласно плану по выходу из сегодняшнего кризиса, не шатаясь то влево то в право. Шаг вперёд и два назад... Но, не имея всей информации о договоренностях на политическом Олимпе, что-то прогнозировать смешно. Может у Путина условие: будет блокировка Крыма, пойду войной пробивать сухопутный коридор! Тайны Мадридского двора не ведомы простым смертным..
  • +1
Pаиса 7 июня 2015 18:01
Цитата: Копчик С.
И жаль проукраинских крымчан и татар.

Думаю, пpоукpаинских там действительно хватает. Пpосто некуда было деваться, уезжали те, кому было куда уехать. Остальные смиpились...Думаю, даже те, кто сделал pос. гpажданство и паспоpта поменял, от безвыходности... Не все ведь могут пpотестовать, многие пpиспособились((.
  • 0
Маслов 7 июня 2015 18:11
Цитата: Копчик С.
Но, не имея всей информации о договоренностях на политическом Олимпе, что-то прогнозировать смешно.

Я даже нахожу объяснение тому,что отдали мы Крым тихо-мирно. Сейчас ведь совсем другие возможности у Украины. Почему не прекратить торговлю с оккупантами?Пусть вате объясняют что они значат без Украины
  • +1
Честный 7 июня 2015 18:24
Якщо ми признали Крим тимчасово окупованою територією. то по міжнародним
правилам, окупант бере на цей час відповідальність за проживання людей, яких
він окупував, тим більше, що окупант признав її своею територією, тому й несе
повну відповідальність.
  • +1
Человек 7 июня 2015 19:07
Демократия - наихудшая форма правления, которую пробовали время - от времени (Уинстон Черчель)
Демо - запись (презентация).
Кратос - бог войны в Греции (Мифология)...
И как вы думаете - захотят ли люди, проживающие на территории Крыма, поддерживать действующую "власть" - которая им воду отключает и.т.д ? (ни какой политики - практический вопрос). Вопрос всем участникам сайта.
  • 0
неригионал 7 июня 2015 20:31
Не только Крыма, но и террористических непризнанных республик ЛНР и ДНР.
  • 0
baybak 7 июня 2015 20:56
"Разом з тим Юрій Смілянський, експерт Фонду «Майдан закордонних справ» не погоджується з лінійністю застосування вимог до дотримання всіх прав по відношенню до жителів окупованих Криму і Донбасу."
Хоть кто-нибудь сможет мне объяснить что означает эта лабуда? Кто -нибудь слыхал о Фонде"Майдана закордонных справ"? Тем более об эксперте этого Фонда?
И ещё источник-какой-то Зик хайль.
  • 0
Василий 7 июня 2015 22:05
я не голосував, двозначна ситуація. З однієї сторони це конче потрібно "щоб знали наших", з другої сторони у сторони агресора по відношенню України, а саме росії, буде привід на додаткові військові дії з метою недопущення геноциду "русскава мира".
  • 0
Nikopolchanin 8 июня 2015 09:40
Цитата: Маслов
Биомасса,которая орала Вова-спаси и ходила на референдум должна рыгать по полной. Татар жалко,но они сами этого просят
Ну как сказать, был пару дней назад в Ялте народу не-меренно сезон начался неплохо, в основном конечно россияне, но и Украинцев хватает. А вот по поводу биомассы, я думаю что биомассы находится не там где Вы говорите, иначе как понять ... На полках по всему Крыму 98% Украинских товаров, вода с Украины, Свет с Украины и многое другое .......
  • +1

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.