ВСІ НОВИНИ:

Третього квітня народився письменник і поет Олесь Терентійович Гончар

 
З переглум’я буремних доріг,
Знаменосцем стояв до загину
і над славу любив Україну,
Україну над славу беріг.


Олесь Гончар народився 1918 року в селищі Ломівка поблизу Катеринослава (нині Дніпропетровськ) у родині робітників. Батько працював у приміському колгоспі в селі Ломівка, де й загинув від німецької авіабомби у 1918 році. Мати працювала на заводі металовиробів. Після смерті матері в 1921 році, його виховували бабуся та дідусь, забравши в село Сухе на Полтавщині. З 1925 року Олесь Гончар вчився в рідному селі, а потім в селі Хорошки.
 
В 1933 році хлопець закінчив семерічну школу в селі Бреусівка. Олесь Гончар ще в школі добре писав, тому після її закінчення працював в редакції Козельщинської районної газети. У 1933-1937 роках навчався в Харьківському технікумі журналістики імені Миколи Островського. У 1936 році, коли почалася громадянська війна в Іспанії, молодий Гончар гаряче мріяв потрапити в саму гущу тих подій, але цьому бажанню не судилося здійснитися.
 
Тому після закінчення Харківського технікуму працював вчителем у селі Мануйлівка і в Харківській обл. газеті «Ленінська зміна». З 1938 року Олесь Гончар навчався на філологічному факультеті Харківського університету. У червні 1941 році з треього курсу університету Олесь Гончар йде добровольцем у складі студентського батальойну на фронт. Воєнні умови не дуже сприяли письменницької праці, але тим не менше Гончар пише вірші, робить нататки.
 
У 1945 році, після демобілізації, старший сержант, Олесь Гончар приїжджає до Дніпропетровська, де оселився у старшої сестри. Письменник завершує навчання в Дніпропетровському державному університеті. На запрошення Юрія Яновського, редактора журналу «Вітчизна» у 1946 році Гончар переїжджає до Києва і вступає до аспірантури Інституту літератури імені Шевченка АН України. У 1959 році письменник обрався головою спілки письменників України, секретарем Союзу письменників СРСР.
 
У 1968 році Олесь Гончар написав відомий твір «Собор». Але сумну долю мав цей роман. Праобразом собору в романі був Троїцький собор у Новомосковську Дніпропетровської області. Перший секретар Дніпропетровського обкому КПРС Ватченко впізнав себе в образі негативного героя, бездуховного партійця – пристосуванця, що здав свого батька в будинок для літніх людей. Тому роман «Собор» був надрукований тільки в журналі, а вже надрукований тираж книги був конфіскований. Твір було вилучено з літературного процесу на два десятиліття. Саме твір Олеся Гончара «Собор» дав змогу читачам відкрити очі на людські цінності життя.
 
З початком перебудови і набуттям Україною незалежності письменник активно включився в громадське життя, був ініціатором створення Товариства Української Мови та Народного Руху України. Олесь Гончар був депутатом Верховної Ради України I скликання з 1990 по 1994 роки. У 1992 році в Канаді став почесним доктором Альбертського університету. А 1993 році був визнанений Світовим інтелектуалом Кембриджським університетом.
Помер український письменник 14 липня 1995 року у Києві. Поховали Олеся Гончара на Байковому кладовищі. У 2001 році в Києві був відкритий пам’ятник Олесю Гончару, а в 2005 році було присвоєно звання Героя України (посмертно).
 
 
Олесь Гончар був видатним українським поетом і письменником, який написав багато чудових віршів та творів. Він писав, як на військову тему, так і на теми мирного життя людей. Твори Олеся Гончара перекладалися на 67 мов, а творчий досвід письменника засвоюється, як українськими так і закордонними майстрами слова.

З лона волі правічних нескор, 
Злого рабства спаливши недугу, 
Звівся в небо немрущого духу
Гончаревого слова Собор.


Слава Нікополю! Слава Україні!

Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

19 комментариев

Юко 4 апреля 2015 06:03
Олесь Гончар писал о своём романе «Прапороносці»: «Мысль о создании этой книги впервые зародилась в Праге, в бурном мае 1945 года. На Гибернський, 7, в той комнате, где раньше был наш бессмертный Ленин. После грандиозных боев мы, солдаты Красной Армии, пришли поклониться его следам и отчитываться ему. Как доля этого большого солдатского отчета впоследствии возникла книга, которую имеете перед собой»
--------------------
БЫТЬ КОПЧИКОМ ПОСТЫДНО
  • 0
Юко 4 апреля 2015 07:12
Олесь Терентьевич Гонечар вёл огромную общественную работу. Он - депутат Верховного Совета СССР и Украинской ССР, с кандидатом в члены ЦК КПСС и членами ЦК Компартии Украины. Длительное время (1959 - 1972гг.) возглавлял Союз писателей Украины. Ныне О. Гончар - председатель Украинского республиканского комитета защиты мира, член Всемирного Совета Мира.

За выдающиеся достижения в литературной и научной деятельности А. Гончар избран академиком Академии наук Украинской ССР, удостоен высокого звания Героя Социалистического Труда. Писатель награжден тремя орденами Ленина, орденами Октябрьской Революции, Красной Звезды и Славы 3-й степени, медалями.

Честным, самоотверженным служением народу, Коммунистической партии, неутомимым творческим трудом, замечательными книгами О. Гончар завоевал горячую любовь советских людей, широкое читательское признание как на Родине, так и в целом мире.
--------------------
БЫТЬ КОПЧИКОМ ПОСТЫДНО
  • 0
volody 4 апреля 2015 09:59
А знаете ли вы, что Александр Терентьевич был не только замечательным писателем, но и храбрым воином? В июне 1941 года после третьего курса университета он ушёл добровольцем на фронт в составе студенческого батальона. Летом 1942 года попал в плен, откуда бежал в 1943 году и продолжал воевать до Победы. Войну закончил старшим сержантом в должности старшины минометной батареи. За боевые отличия был награждён орденами Красной Звезды, Славы 3-й степени, тремя медалями «За отвагу». Вот такой был "прапороносец" наш земляк.
  • 0
Честный 4 апреля 2015 10:06
Так писала про нього радянська пропаганда. 12 березня 1992 року він
написав у своїх "Щодениках" "Я ж стояв і стою на тому, що вся Україна в міру
можливого захищала себе як націю, що Рух Опору і в нас був усенаціональний. Не
кажучи вже про нескорену Галичину, відомо, що й Східна Україна, все наше
Подніпров'я, задушене, затероризоване, нещадно зрусифіковане, раз у раз заявляло
про себе протестами і воістину мужніми вчинками. В цьому я пересвідчився ще
під час "соборної історії". Треба знати і такого Гончара, роман якого "Собор"
в 1968 році опублікований, був вилучений на десятиліття.
  • 0
Верона 4 апреля 2015 15:11
Настоящее имя знаменитого украинского писателя - Александр Гончар, а Олесь – литературный псевдоним. Олесь Гончар был членом ВКП(б) с 1946 года. Он - один из крупнейших представителей украинской художественной прозы второй половины XX века. А еще в статье почему-то не написано, что Гончар был лауреатом двух Сталинских премий (за роман-трилогию «Знаменосцы»). В 1962 году за роман «Человек и оружие» писатель был награжден Государственной премией УССР имени Т. Г. Шевченко (он стал первым лауреатом этой премии). С началом перестройки и обретением Украиной независимости Олесь Гончар стал инициатором создания Общества Украинского Языка и Народного Руха Украины.
  • +2
Яна 4 апреля 2015 15:48
О.Гончар. Уривок з "ЗНАМЕНО ПОЛКУ"
Прощай, мій стяг, і не тьмарися:
На багрянім твоїм крилі
У дзвоні, в зойках пронеслися
Моїх поривів кораблі.

Усе, що разом пережито,
В походах вистраждано, — все,
Я знаю, інший гордовито
Прапороносець понесе!

Листопад, 1945 р.
--------------------
I am always right
  • 0
Анатолій Сиротенко 4 апреля 2015 17:28
Головне, що О.Гончар був нашим земляком, добровольцем пішов на фронт, був
і за радянських часів українським письмеником, мав заслуги, як за творчі
досягненя, так і за громацьку діяльність. Дуже добре, що молоде покоління
не забуває про таких людей і нагадує нам про видатних земляків.
  • +3
Мельников Дмитро 4 апреля 2015 17:49
Шановні Юко та Верона!
Олесь Гончар вийшов з КПРС у 1990 році. А у 1991 році було опубліковано збірник статей «Чим живемо. На шляхах до українського Відродження.»
На початку незалежності були спроби окремих науковців і письменників зробити з Олеся Гончара апологета радянської моделі суспільства. Але саме роман «Собор» довів, що Олесь Гончар був одним з тих непокірних, які в умовах тоталітарної системи вистояли, зберегли людську гідність, не побоялися заявити про лицемірство радянського суспільства. Попри певні компроміси не зрадив свого основного художнього кредо – оспівувати людське в людині.
Олесь Гончар писав: «Живіть так, щоб встигли залишити слід після себе путящий. Живе не той, хто чадить. Живе – хто іскрить!»

Слава Нікополю! Слава Україні!
  • 0
Верона 4 апреля 2015 20:50
Цитата: Мельников Дмитро
Олесь Гончар вийшов з КПРС у 1990 році. А у 1991 році було опубліковано збірник статей «Чим живемо. На шляхах до українського Відродження.»
На початку незалежності були спроби окремих науковців і письменників зробити з Олеся Гончара апологета радянської моделі суспільства. Але саме роман «Собор» довів, що Олесь Гончар був одним з тих непокірних, які в умовах тоталітарної системи вистояли, зберегли людську гідність, не побоялися заявити про лицемірство радянського суспільства. Попри певні компроміси не зрадив свого основного художнього кредо – оспівувати людське в людині.

Мельников Дмитро, роман «Собор» прочитайте на досуге и другие книги Олеся Гончара о гражданской войне, о Великой Отечественной войне, о людях, которые защищали эту землю от немецко-фашистских захватчиков. Роман «Собор» действительно остропроблемный, в нем затрагиваются вопросы нравственные, экологические, социальные. Олесь Гончар критиковал чиновников, бюрократов, карьеристов. Первая публикация романа в январском журнале «Вiтчизна» за 1968 год вызвала к нему большой интерес со стороны читателей и критиков. Микола Бажан, например, писал: «роман «Собор» — большая удача писателя, значительное, глубокое, многоплановое произведение. Его герои — в большинстве своем хорошие, добрые, честные — живут вовсе не в какой-то выдуманной декоративной идилличности, не в атмосфере постоянно накачиваемого, словно вода насосом, оптимизма, а в той сложности человеческой жизни наших дней, которая заставляет звучать всю клавиатуру чувств, не только ее мажорный лад. Гончар не стирает противоречий...» Роман «Собор», кстати, и сейчас тоже очень актуален.
  • +3
Мельников Дмитро 4 апреля 2015 22:48
Шановна Верона!
"Мельников Дмитро, роман "Собор" прочитайте на досуге и другие книги Олеся Гончара ".

На відміну від Вас, я читав твори Олеся Терентійовича Гончара, а роман "Собор" прочитав, ще на першому курсі металургійного технікуму.
Що стосується, "Первая публикация романа в январском журнале "Вітчизна" за 1968 год вызвала к нему большой интерес со стороны читателей и критиков ", то після організованих тоталітарним режимом лютих цькувань "Собору", твір було вилучено. Не зважаючи на спроби захистити твір Бажаном та іншими письменниками, роман "Собор" був заборонений і про нього перестали згадувати. До 1987 року взагалі не видавався. Саме роман "Собор" був розкритикований і не імпонував радянському правлінню, свідомо замовчувався. Крім того, від письменника вимагали переробити роман або ж зректися його, на що Олесь Гончар не погодився, не зважаючи на погрози другого секретаря ЦК КПУ Ляшка. Самого письменника Шелест добивався арештувати, але Підгорний Голова Президії Верховної Ради СРСР не погодився.
Шановна Верона! Ви мені хочете довести, що Олесь Гончар є людиною радянського режиму, партійним письменником, членом КПРС.
Але він був особистістю і мав свій стережень. Він завжди пам'ятав чийого він роду племені, любив свій народ, свою культуру і рідну мову. Тому писав: "Мова - це доля нашого народу і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її".
Слава Нікополю! Слава Україні!
  • -1
Вий 5 апреля 2015 04:42
Цитата з тексту: "написав багато чудових вiршiв та творiв". Хлопчику, хто тебе вчив? В чому ти бачиш рiзницю мiж вiршами та творами? Виправ й iншi помилки, якщо з повагою вiдносишся до укр. мови.
  • +1
Вий 5 апреля 2015 05:08
Додам. Треба поважати усю творчiсть Гончара й знати та назвати iншi романи, бо вкрай однобоке вибiркове висвiтлювання творчостi - це зневага до письменника. Хоча добре, що прихильники Бандери не забувають класикiв укр. радянськ. лiтератури. Чому згадують? Бо серед бандерiвцiв талановитих зовсiм нема. Тим паче класикiв художн. слова!
  • +1
Верона 5 апреля 2015 15:32
Цитата: Мельников Дмитро
Ви мені хочете довести, що Олесь Гончар є людиною радянського режиму, партійним письменником, членом КПРС.Але він був особистістю і мав свій стережень. Він завжди пам'ятав чийого він роду племені, любив свій народ, свою культуру і рідну мову.

Мельников Дмитро, вы не поняли, я вам ничего не пытаюсь доказать, я дополняю вашу однобокую информацию. Дело в том, что Олесь Гончар жил в Советской Украине, в СССР, поэтому, конечно же, он был советским украинским писателем. Причем уважаемым и почитаемым, одним из самых авторитетных. Все его многочисленные произведения (кроме «Собора») были благополучно опубликованы. Кампанию против романа «Собор» организовал не абстрактный тоталитарный советский режим, а конкретные люди, которые были у власти. Роман не понравился секретарю Днепропетровского обкома партии А.Ватченко, который увидел в главном антигерое, цинике и демагоге Володьке сходство со своей персоной... Да, Олесь Гончар видел проблемы общества, критиковал недостатки, отстаивал свою точку зрения, любил свою Родину, украинский язык, украинскую культуру, но он не был русофобом. Кстати, Олесь Гончар ненавидел нацистов и тех, кто с ними сотрудничал. Он бы никогда не стал адептом святого Бандеры.
  • +3
Мельников Дмитро 6 апреля 2015 19:20
Шановний Вий!
Літературний твір- це твір у галузі літератури. Літературні твори поділяються на :
- Епос (оповідання, повість, роман, новела, роман – епопея, нариси).
- Ліро-епічні жанри (поема, балада).
- Драма (комедія, трагедія, драма).
- Лірика (романс, гімн, ода, елегія, епіграма, послання, вірш).
Вірш- це елемент ритмічного мовлення у літературному творі, основна одиниця віршованого ритму. Вірш – це віршований твір.
Літаратурні твори пишуть поети та письменники. Поет відтворює поетичні образи у віршованих жанрах. Письменник – це творець прозових творів.
Олесь Гончар був поетом і письменником. Я писав, що Олесь Гончар писав багато чудових віршів та творів (уточнюю - оповідання, повісті, новели, романи).
Шановний Вий! У металургійному технікумі, де я навчаюсь, є чудові вчителі української мови та літератури. Я їм дуже вдячний за те, що вони мене навчали. Бо саме вони прививали мені любов до української мови та літератури.
Що стосується : «Бо серед бандерівців талановитих зовсім нема.»
Серед воїнів УПА та їх однодумців було багато талановитих людей. Так, був такий Мирослав Кушніра – поет-воїн УПА. Був Іван Багряний – письменник – емігрант з Радянського Союзу. Після початку Другої Світової війни Багряний потрапив до народного ополчення, працював в ОУН, виступав перед воїнами УПА. Наводити приклади можна багато.
Шановний! Ви «Вії - тролі» - є особами, які розводять антипропаганду на сайті, із-за таких пристосуванців іде війна в Україні. Олесь Гончар писав: «Чому епоха породжує досі «людей - авосьок», самозванців, батькопродавців, лакиз і круїзів.» Саме до таких, Вій, Ви і належите.
Слава Нікополю! Слава Україні!
  • -1
Мельников Дмитро 6 апреля 2015 19:29
«КАмпанию против романа «Собор» организовал не абстрактный тоталитарный советский режим, а конкретне люди, которые у власти».
Шановна Верона! В народы кажуть: «Короля робить свита». Тому люди, які були в той час при владі і були владою! Саме вони зробили тоталітарний режим в Радянському Союзі.
Читаючи Ваші коментарі, я в котрий раз впевнююсь у тому, що саме Ви, Верона, є українофобом. Ви зневажаєте все українське. Для Вас націоналіст - це фашист, нацист. Ви не поважаєте культуру, історію, мову країни в якій живете.
Для Вас, Бандерівський вірш Олеся Гончара «Україні»!

Олесь Гончар – Україні

Плюндруються твої сади,
Твоє чужинець поле крає.
Вже лицарів твоїх сліди
У полі вітер замітає.
Та все ж люблю тебе, ясна,
Як гнаний син нещасну матір.
Тобі по краплі, всю, до дна
Готовий кров свою віддати.
І не страшить мене Сибір,
І не страшать кайданів дзвони.
Велика Україно, вір:
За тебе встануть ще мільйони.
І лицемір’я упаде,
І славословіє погине.
Розправить крила молоде
Безсмертне плем’я України!

1941, Харків
  • -2
Анатолій Сиротенко 6 апреля 2015 20:31
В Вашу підтримку Д.Мельников вірш Т.Шевченко.
Не так тії вороги,
Як добрії люди -
І окрадуть жалкуючи,
Плачучи, осудять,
І попросять тебе в хату,
І будуть вітати,
І питать тебе про тебе,
Щоб з тебе сміятись,
Щоб тебе добити ...
Без ворогів можна можна в світі
як небуть прожити.
А ці добрі люде
найдуть тебе всюди,
І на тім світі добряки
Тебе не забудуть ...
  • 0
Цитата: Верона
Олесь Гончар бы никогда не стал адептом святого Бандеры.

Это он вам сам так сказал? А если бы стал?
  • -2
Верона 7 апреля 2015 00:00
Цитата: Мельников Дмитро
Шановна Верона! В народы кажуть: «Короля робить свита». Тому люди, які були в той час при владі і були владою! Саме вони зробили тоталітарний режим в Радянському Союзі

Однако через 20 лет при том же тоталитарном советском режиме справедливость восторжествовала и в 1987 году роман «Собор» был напечатан в Москве на русском языке, а потом и в Украине на украинском.
Цитата: Мельников Дмитро
У металургійному технікумі, де я навчаюсь, є чудові вчителі української мови та літератури.

Цитата: Мельников Дмитро
Ви, Верона, є українофобом. Ви зневажаєте все українське. Для Вас націоналіст - це фашист, нацист. Ви не поважаєте культуру, історію, мову країни в якій живете.
Для Вас, Бандерівський вірш Олеся Гончара «Україні»!

Мельников Дмитро, учителя у вас в металлургическом техникуме чудесные, а вот такие ученики, как вы, явно что-то недоучили, недочитали, чего-то недопоняли... По поводу националистов и нацистов, украинцев и бандеровцев, то тут есть четкая грань, которую вы, адепты святого Бандеры, перешли. Говорите: "Бандерівський вірш Олеся Гончара"? Это же надо додуматься! Олесь Гончар - прекрасный украинский писатель. Он любил Украину, а не бандеровщину...
Все, що мав у життю, він віддав
Для одної ідеї,
І горів, і яснів, і страждав,
І трудився для неї…

Прочитайте его военную поэзию, например, стихи "Воєнні злочинці", "Партизан", "9 травня", "Знамено полку".
Интересно, что бы сказал вам Олесь Гончар, если бы был сейчас жив и увидел бы вашу нацистскую эмблему - "волчий крюк".
  • +2
Мельников Дмитро 7 апреля 2015 22:01
Шановна Верона!
У 1968 році ПЕРЕКЛАД роману "Собор" на російську мову був припинений і конфіскований. У 1987 році, в добу ПЕРЕБУДОВИ, роман було перекладено російською мовою і вдалося ЗНОВУ надрукувати весною у московській газеті "Роман - газета". В цьому ж році в Україні вийшли НОВІ видання українською.
Саме в добу ПЕРЕБУДОВИ роман прийшов до читачів.
Шановна Верона!
Олесь Гончар писав рідною мовою - українською, а написані ним твори перекладались на інші мови, в тому числі і на російську. Нагадую Вам, що твори Олеся Гончара перекладались на 67 мов.
Роман "Собор" став тією зброєю, яка не просто привела до поразки гнилого режиму, а й вивела український народ на дорогу національного відродження.
Олесь Гончар в газеті "Літературна україна" в 1995 року писав : "Нині, коли склались умови для повного національного відродження, мусимо захистити перш усього самих себе, захистити душі свої від ганьби самоприниження, від залишків рабської проімперської психології, позбутися звички ходити в ярмі, рішуче звільнитися від усього того, що рік за роком брехнями й терором винищувало на цій прекрасній землі первородне українство, нівечило наші уявлення про світ, зумисно спотворюючи навіть образ самої нації та з віків заповідані нам найбільші скарби народу - його моральність та його високу духовність. Тож станьмо нарешті самим собою! Повернімо собі й дітям України історичну пам'ять, глибоке гуманне почуття національної гідності й повноправ'я. "
Людина, яка є українофобом та русофілом, не зможе зрозуміти, що Олесь Гончар був патріотом СВОЄЇ Держави.

Слава Нікополю! Слава Україні!
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.