ВСІ НОВИНИ:

"Порошенко повинен звільнити Коломойського" — політолог

2015-го року війна на Донбасі не закінчиться. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Юрій Палійчук.

Яким буде 2015-тий?

— У нас є два сценарії. Перший оптимістичний — якщо 2015 рік закінчиться як минулий. Тобто війна з Росією не просунеться на інші території нашої країни. Тоді вийдемо з цієї війни сильнішими. Далі — якщо у нас хоча б наступних 20 років не буде війни, то отримаємо шанс стати сильною європейською державою.

Другий песимістичний сценарій — це розпад держави. Фактичний — на територіях панує безвладдя, закон сили і махновщини. Юридичний — на кілька суб'єктів федерації, про що мріє Путін. Це можуть бути як окремо області, так і етнографічні групи – Галичина, Волинь, Буковина, Приазов'я, Слобожанщина. Головна мета – не конкретні регіони, а те, щоб у майбутньому вони більше не були однією країною. Обидва сценарії реальні.

Ми виграємо війну в 2015-му році?

—Ні, бо не можемо піти на певний мир. Він можливий на умовах лише нашої капітуляції. Також не має обставин, які змусять в наступному році Росію вийти з цієї війни. Хіба що в Росії відбудуться якісь народні бунти, крах держави, економіки, або усунення від влади Путіна. Але такі сценарії малоймовірні в 2015-му році. Путіна підтримують більше ста мільйонів росіян. Це величезний мобілізаційний ресурс.'

За яких умов Путін може розпочати широкомасштабну війну?

— В силу певних хімічних реакцій в його мозку. Тому що логіки в діях Путіна небагато. Менш ніж за рік він розтратив увесь міжнародний авторитет, здобутий Росією за останні 20 років. За цей час Росія перетворилась на країну великої вісімки у якої є нафта, газ, олімпіада, чемпіонат світу, сильна велокоманда. Психічно здорова людина не втратила б усе це заради війни з Україною.

До чого готуватися українцям?

До виживання. Люди намагатимуться зберегти роботу. Батьки — забезпечити дітей освітою та добробутом. Бізнес — зберегти свої позиції на ринку.

Можливі бунти? Що може стати причиною?

Так. Мітингуватимуть валютні позичальники. Далі буде фінансовий майдан. Він обростатиме потерпілими від податку на нерухомість та автомобілі. На вулиці виходитимуть люди, які вважають, що держава їм зобов'язана. Соціальні бунти небезпечні. За останнім опитуванням третина українців вважають, що за корупцію слід розстрілювати.

Які виклики зможемо подолати, а які ні?

— Наша армія стримуватиме російські сили на Донбасі. Нам і зараз це вдається, хоча російські війська одні з найсильніших у світі. Проте не впораємось з викликами, якщо втратимо остаточну підтримку Заходу. Бо нам не вистачає ні сил, ні грошей, ні ресурсів, щоб перемогти у війні.

Не зупинимо проплачені мітинги. Оскільки бачитимемо в цих протестах частково себе. Тому не виступатимемо проти них. Далі — частково зможемо врятувати економіку і гривню, якщо віднесемо у банк заощадження, які тримаємо "під подушкою". За оцінками експертів — це 200 мільярдів доларів. Тобто в десять раз більше, ніж в кращому випадку дасть нам Міжнародний валютний фонд у 2015 році.

У чому ми стали слабші, а в чому сильніші за останній час?

— Зламана система правопорядку. Є ризик більшого розгулу бандитизму. Може запрацювати закон сили. Раніше мали яку-не-яку міліцію й певний порядок. Міліціонери залюбки працювати за дві тисячі гривень, оскільки мали додатковий заробіток. Сьогодні — відмовляються працювати. Не бачать мотивації. Сьогодні ніхто не дивується, що на охоронюваній стоянці побили кілька машин і винних не знайшли.

Досі діє закон революційної доцільності. Все відбувається під маскою боротьби з окупантом. Корупційні діяння — іменем революції або АТО. В обхід регламенту приймають закони у Верховній Раді, бо, мовляв, війна. Бізнесмени використовують батальйони або сотні самооборони в своїх цілях. Наприклад, можуть посилати податкових інспекторів. Певний час такому бізнесмену нічого не буде. 

Які основні помилки допустила влада?

— Головна — втрачено час на проведення реформ. Їх треба було починати у березні-квітні. Народ був готовий на все — і на податок на нерухомість, і на автомобіль. Була довіра до влади. Ніхто не думав, що прийшли красти. Тоді Майдан ставив Яценюку і Турчинову запитання про реформи. У відповідь чули: "Які реформи, якщо в країні війна?". Хоча навпаки — це додаткова мотивація їх проводити. Навіть Гітлер проводив реформи під час війни. Думав проте, що Берлін має стати найкрасивішим містом у світі. У нацистській Німеччині робились наукові винаходи. Він не заморозив і не сказав: "Все укроп, рушниця і тушонка". Українська влада пішла саме таким шляхом. Перші два місяці витратили на полювали на відьом. Оголошували ворогами держави всіх, хто вимагав реформ. Нині на кожну реформу українці дивляться крізь призму: "А что он из этого поимеет?".

Друга помилка влади — Порошенко намагався загравати з максимальною кількістю еліт. Це і з колишніми "регіоналами", і з одіозними людьми колишнього режиму. Цим він частково себе дискредитував. Зараз країна спостерігає за конфліктами олігархів. Між собою воюють Коломойський, Фірташ, Пінчук та Ахметов.

Чому Порошенко не збалансує впливовість і сили олігархів?

— Порошенко боїться Коломойського. Бо він Махно 21 століття. Дає чітко зрозуміти, що жодне кадрове призначення на Дніпропетровщині не відбудеться без його погодження. Підтвердження тому — скандал, коли Коломойському не сподобалась людина, призначена керівником Держземагентства Сергієм Рудиком. Олігарх легітимізував свої нинішні дії підтримкою Майдану — допомагав добровольчим батальйонам, заправляв техніку військовим, будував стіну. Нині поступливість Коломойському може призвести до ще однієї ДНР з умовною підконтрольністю Києву. Зрештою, можуть народитись князівства по всій Україні.

Що мав би зробити Порошенко?

Найбільше хуліганить Коломойський. Інші, можливо, не доплачують податки, але не влаштовують "качелі". Коломойського треба було відправити у відставку. В Порошенка був хороший шанс для цього, коли той зізнався про потрійне громадянство. Призначити службову перевірку і розібратися: як громадянин трьох держав отримав дозвіл на заняття державної посади. Тоді б Порошенко отримав публічний карт-бланш, який є у Коломойського. Бо він створив собі хороший імідж жидо-бандерівця-патріота. Зараз Порошенко не може його звільнити. Впливовість Коломойського тільки посилюватиметься.

Коли побачимо реформи?

— Не вірю, що їх проведуть. Упродовж десяти місяців нічого не робили. Навіть довжина черг у державних органах не поменшала, не скоротилась кількість довідок. Не скасована ускладнена за Азарова процедура набуття права власності. Те ж стосується боротьби з корупцією. Для цього навіть не потрібно створювати Антикорупційне бюро. Потрібно просто зруйнувати саму вертикаль. Зараз податковий інспектор чи даїшник бере хабар, з якого більшу частину віддає начальству, а те — на Київ. Міністрам і заступникам потрібно заборонити носити хабарі. Вони б за один день не зникнули, але не було б кругової поруки.

Новий бюджет призведе до того, що хоча б 2016-го українці житимуть краще?

Ні. Цей бюджет проїдання, а не виживання. Забезпечити зростання хоча б у 2016-му можуть реформи в економіці, правоохоронній системі. Вони можуть дати шанс на оптимізм.

Де і в чому влада втратила шанс на рух країни вперед?

Перше, було бажання подерибанити. Янукович створив спокусливий образ для багатьох політиків. Насправді, у кожному політику живе маленький Янукович і Сталін. У політику йдуть гравці. Усі хочуть закатати свого ворога в асфальт. Друге, було бажання повернути цінності епохи Януковича. У політику завжди йшли з однією метою — покращити матеріальне становище. Влада зараз нагадує касира у палаючому театрі. Він знає, що в каптьорці пожежа, але в залі її ще не видно. Що вистави точно не буде. Але розуміє, що зараз півгодинки постоїть, поки розгориться і ще заробить червонець. А за це поїде на таксі. Байдуже, що після цього півроку буде без роботи. Теперішні чиновники думають: Янукович крав багато, я буду трошки менше. Янукович затискав всіх, а я ж трішки тих, на кого ображений. Влада вважає, що їй належить красти. Адже деякі по десять років до цього йшли. Думають: я ж пахав усе життя, щоб стирити ці 10 мільйонів гривень.

Автор: Ольга Камєнєва/Gazeta.ua


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

21 комментарий

szlahta 10 января 2015 11:49
Хіба що в Росії відбудуться якісь народні бунти,
Хлеб был 15 рублей, а стал 150 рублей)))Бунт начнется в хлебных отделах))))
Євген Магда то завтра Січеславщина пішки втече на Женевщину, благати Ігоря Валерійовича повернутися)
  • 0
Emelya 10 января 2015 12:38
Цитата: szlahta
Хіба що в Росії відбудуться якісь народні бунти,
Хлеб был 15 рублей, а стал 150 рублей)))

Та же хохма, что Шарий рассказывал, когда украинцам показывали ценники белорусских магазинов, выдавая их за российские.
А статья ещё одно подтверждение, что Януковича скидывали, чтоб самим к кормушке добраться.
  • 0
SanVan 10 января 2015 15:32
Цитата: Emelya
Цитата: szlahta
Хіба що в Росії відбудуться якісь народні бунти,
Хлеб был 15 рублей, а стал 150 рублей)))

Та же хохма, что Шарий рассказывал, когда украинцам показывали ценники белорусских магазинов, выдавая их за российские.
А статья ещё одно подтверждение, что Януковича скидывали, чтоб самим к кормушке добраться.

в топку Петушария! А хлеб в Белоруси 1500 рублей ихних стоит.А в росии уже к 300 их рублей приближантся.
  • 0
szlahta 10 января 2015 16:47
Цитата: Emelya
Та же хохма,

Якобы "политолог"озвучивает пугалку от Жириновского двухмесячной давности!)))
Не поленился, зашел на его страницы)))Там рюським миром пахнет)))
На Интере нельзя на Коломойского наезжать)))Так нашли клоуном мелкого разлива)))Фейковый политолог)))
  • 0
Emelya 10 января 2015 16:55
Цитата: SanVan
А хлеб в Белоруси 1500 рублей ихних стоит.А в росии уже к 300 их рублей приближантся.

Интернет есть. Кто хочет, проверяет. Набрать например "москва доставка продуктов"
  • 0
szlahta 10 января 2015 17:08
Цитата: Emelya
Интернет есть

http://www.dni.ru/economy/2015/1/1/290888.html
Это типа как у нас социальные марки хлеба, а остальной пишут до 150 р. подскочил.Рижский например.
  • 0
szlahta 10 января 2015 17:25
Корабль терпит бедствие. Хаим и Изя среди пассажиров. Хаим сидит невозмутимо курит в шезлонге,.
Изя бегает по палубе вместе со всеми и кричит.
Хаим, вынимая сигару изо рта:
-- Изя, таки объясни мне, чего ты так расстраиваешься?
Это что, твой пароход???

Генносе а что это вы так за рассеян волнуетесь)))Али какая выгода есть)))Сан Ваныч так ли???
  • 0
Emelya 10 января 2015 17:38
Цитата: szlahta
Цитата: Emelya
Интернет есть

http://www.dni.ru/economy/2015/1/1/290888.html
Это типа как у нас социальные марки хлеба, а остальной пишут до 150 р. подскочил.Рижский например.

Не нашёл, где в этой газете пишут про хлеб за 150р. Но вот http://www.utkonos.ru/cat/111
http://korzinka.com/category93.html Простой хлеб 30-50р
  • 0
SanVan 10 января 2015 17:52
опечаточка вышла не 300,а 30 рублей
  • 0
Emelya 10 января 2015 17:56
Цитата: szlahta
Не поленился, зашел на его страницы)))

Чем больше обработаешь разной информации, тем больше возможность узнать правду.
  • 0
Честный 10 января 2015 18:42
Политологов у нас достаточно много, поэтому делая выводы о их професиона
лизме и обьективности надо исходить из того, кто оплачивает его работу
или чьи гранты он отрабатывает. Работавшие на режим Януковича и его пар
тию прогнозировали одно, политологи работавшие на опозицию прогнозировали
другое. Политолог Золотарев, работавший на Симоненко прогнозировал и предрекал
комунякам третье, а получилось непредвиденое - Майдан. О том, что 2015 г.
год выживания ясно без политологов и реформы будут, так как те, кто
даёт нам материальные средства, расчитывают о их возврате, а не банкротстве
Украины. Вот если МВФ не даст обещаного, тогда "всё пропало". а пока даёт
значит имеет увереность в их возврате.
  • 0
Этот политолоХ явно работает на Банковую. Втюхивает опять те же дебильные идеи что нам нельзя даже думать о победе, а хоть бы дальше не пустить. И опять пугает распадом государства. А с чего эти дурики бездарные взяли что без них страна распадется? Особенно без слюнявого крысенка. Дерибанить некому станет? Бздят махновщины, скоты. Знают что с ними тогда будет. Пещерский суд уже под залог уже не выпустит потому что сам будет сидеть в камере в полном составе. А насчет субъектов федерации - так этого при махновщине как раз не будет. Будет порядок, четкая организация и строгая вертикаль, национализация имущества расстрелянных олигархов. И будет все для армии, а не так как сейчас - что Пэтя и Сеня не доели - на, возьми. Конечно, будет 2-3 дня отстрел(в Румынии был - не развалилась, даже в ЕС вступила) таких штабных деятелей как Шутов(зять Лебедева)-шпион, Пушняков - ватный генерал сухопутных войск, Муженко, которому вряд-ли сняться сотни угробленных им в Иловайске патриотов ради пресечения патриотизма нации, Назаров, который 49 человек на смерть в Луганск отправил вопреки данным разведки, Размазнин - геморройный бздун, который предложил совместное патрулирование с боевиками нашей земли, "филантропов" сраных(Ахметку, Пинчука, Фирташа, Юру енакиевского) и пр., которые сепаров спонсируют и бюджет пилят вместе с "народными" президентом и премьером, у которых в предвкушении бабла от МВФ уже клешни трусятся. Ну и РЫГов само собой около сотни туда же. А страна не развалится если к власти придут не продавшиеся олигархам почти все комбаты, а патриоты с ОУН и ДУКа, вменяемые волонтеры(а не феникс-любитель пирамид, который пороха клял летом, а теперь жопу лижет),простой народ. А ылит с нас хватит уже. Пора народу побыть элитой.
  • 0
В.В. 10 января 2015 20:27
Цитата: Честный
Вот если МВФ не даст обещаного, тогда "всё пропало". а пока даёт
значит имеет увереность в их возврате.

Україна брала і бере кредити в МВФ, а не у благодійних організаціях, а тому наступне питання має звучати так: Що такого ж ми заложили в міжнародних кредитних структурах і з того що ще залишається у власності держави, що ці структури, наперед знаючи що наш борг вже перевищує наші можливості, все-таки продовжують надавати нам нові кредити? Держава продовжує залазити в боргову яму. Хто буде борг віддавати? Знову народ, а не олігархи. Скоро ми можемо залишитись не тільки без засобів до існування, але і без даху над головою та без штанів.
  • 0
19841088 10 января 2015 20:43
Да коломойский хитрая морда и знатный рейдер все мы помним захват НЗФ. А на вопрос почему он его не убирает, так Петя такой же олигарх.
  • 0
Цитата: 19841088
Да коломойский хитрая морда и знатный рейдер все мы помним захват НЗФ. А на вопрос почему он его не убирает, так Петя такой же олигарх.
  • 0
Цитата: 19841088
Да коломойский хитрая морда и знатный рейдер все мы помним захват НЗФ. А на вопрос почему он его не убирает, так Петя такой же олигарх.

Не опубликовалось с первого раза...Тот захват НЗФ был цирком, который Пинчук и Коломойский устроили. руководство СЭБ убрало всю колючую проволоку перед штурмом чтобы Куцый жопу не ободрал. Но его все-таки хоть водой облили, заразу. Охрану просто подставило руководство чтобы все натурально выглядело, если сделка сорвется. Потравили газом ни за что. А Пинчук просто купил себе решение суда, которое снова объявляло его владельцем завода и снимало арест с акций. По быстрому продал Каломойше, который если что был бы автоматически добросовестным покупателем. Забрать у него завод нельзя.
  • 0
Честный 10 января 2015 22:37
В фейсбуке пишут, что из Израиля начали высылать кошерную пищу для жидобендер в АТО.
  • 0
Неравнодушная 11 января 2015 01:22
Вот с этой цитаты в тексте "... частково зможемо врятувати економіку і гривню, якщо віднесемо у банк заощадження, які тримаємо "під подушкою" просто сразу всё понятно - автор явно находится в какой-то параллельной реальности. У нас доверия к банковской системе нет вообще, что не удивительно при таком положении вещей с девальвацией, банкротством и закрытием кредитных финансовых учреждений, странной политикой НБУ с рефинансированием и прочими составляющими. Вряд ли народ сбережения в банк понесёт при таких раскладах. И, видимо, в "верхах" это понимают - не зря же задумывается массовая афера (рука не поднимается назвать это реформой) со всеобщим декларированием имущества и финансовых средств, которые, чтобы быть задекларированными, нужно положить на депозит в банк. С которого, соответственно, в свою очередь удержут налог на депозит. А не хочешь в банк - заплати 3% с суммы. Весело, с дохода, с которого уже уплачены налоги, взимать ещё дополнительные налоги, просто таки, круговорот налогообложения в природе.
  • 0
Pavel Makarov 11 января 2015 01:50
Цитата: Неравнодушная
"... частково зможемо врятувати економіку і гривню, якщо віднесемо у банк заощадження, які тримаємо "під подушкою"

Нефуй нести народу в банки!!! Живут (вернее выживают- сводят концы с концами) от пенсии до пенсии, от зарплаты до зарплаты. А вот брать в банках- имеется что. Следовало бы автору просить и умолять народ не грабить банки...а он из дерзости времена и ситуации перепутал
  • 0
szlahta 11 января 2015 13:47
Цитата: Русскоязычный бандеровец
А с чего эти дурики бездарные взяли что без них страна распадется? Особенно без слюнявого крысенка

Новогодние подарки ополчения ДНР
http://youtu.be/7ZlK61jykEs
Это наверное сгущенка в контейнерах?Или детское питание?
Какое оружие? В жизни не поверю!!! Не может быть, что , великий ,солнцеликий Хуйло позволит убивать ни в чем не повинных русских жителей Донбасса. Вы все врети!!! Это подстава!!! Давайте все вместе крикнем Рассея!! Рассея!!!Путин ПАМАГИ!!!!?

Я вот читаю Руссобандеро и думаю - А кто из вас первым в Киев войдет???Вот куда пенсионеру податься?))))Хрен редьки не слаще))))
  • 0
Цитата: szlahta


Я вот читаю Руссобандеро и думаю - А кто из вас первым в Киев войдет???Вот куда пенсионеру податься?))))Хрен редьки не слаще))))

Кто первым войдет??????
Если Рашка нападать и будет, то уже, вероятно, весной. А сейчас наша власть приказом "не стрелять" деморализует окончательно армию чтобы Хуйлу облегчить задачу. И танки вместо того чтобы ремонтировать красят и втюхивают командирам. Если у Хуйла окончательно снесет крышу и он пойдет на Киев, я не исключаю что Вальцман бросит на защиту армии оккупанта от украинского народа опг Альфу, опг Сокол, опг Грифон, опг Омега и недобитки Беркута - всех кто расстреливал людей на Майдане и кто охраняет сейчас жопу Легитимного 2. Все, кто будут оказывать сопротивление рашистской оккупационной армии будут немедленно объявлены агентами кремля и провокаторами, которые срывают мырный план президента по мырной сдаче Украины. Никого даже для смеха не посадили. Садовника отпустили в Крым. Власть нуждается в отморозках, которые ее от народного гнева защитят. Этого нехорошего сценария можно избежать если к тому моменту на Банковой будут сидеть патриоты, а не Вальцман, у которого Рошены в Липецке и которые он продавать не собирается т.к. 2 из них только осенью открыл(плата за слив добровольцев в Иловайске) и Ложкин, который трындит по телефону каждый день с расейскими олигархами, спонсирующими войну.
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.