ВСІ НОВИНИ:

Іван КУЛІНІЧ :«Відстань від місця аварії до Каховського водосховища сягає 10 кілометрів, тому каналізаційні стоки ніяк не могли туди потрапити»

19 вересня на території селища Північне по вулиці Газопровідній виникла аварійна ситуація. Тут в черговий раз прорвало каналізаційний колектор. Ліквідацією аварії протягом 4-ох днів займались працівники КП «Нікопольводоканал». Деякі представники міської громадськості та ЗМІ звинуватили робітників підприємства у затягуванні робіт, що нібито затопило присадибні ділянки садового товариства «Золотий ренет», і навіть призвело до потрапляння каналізаційних стоків до Каховського водосховища.
 
Ми спробували розібратись у ситуації з самого її початку, звернувшись по допомогу до головних експертів – директора КП «Нікопольводоканал» Івана Кулініча та інших працівників підприємства, які безпосередньо брали участь у ліквідації аварії. 
 
За словами головного інженера КП «Нікопольводоканал» Федора Жигалло, в п’ятницю на цьому місці виникла аварія на напірному колекторі. 
- Від насосної станції проходить дві гілки колектора. Аварія виникла на одній із них, інша залишалась у робочому стані. Аварійна бригада оперативно виїхала на місце і зуміла зупинити порив шляхом переключення на іншу гілку. Вже в неділю почала протікати і друга лінія колектора, - стверджує Федір Жигалло.
 
Вже з 21 вересня бригади міськводоканалу почали працювати в цілодобовому режимі, аби не допустити збільшення масштабів аварії, що могло б завдати шкоди населенню. 
- Для виконання робіт в межах технічних норм вистачало і спеціалістів, і техніки, - стверджує директор КП «Нікопольводоканал» Іван Кулініч. 
 
Зі слів керівника підприємства ми дізнались, що протяжність каналізаційних мереж, які знаходяться в захисній охоронній зоні, сягає 14 кілометрів. Сюди виходять стоки з будинків мікрорайонів Ізюмського і Жуковського, селищ Південне та Північне, а також - птахофабрики. 
-Тому головним завданням для робітників міськводоканалу було – відкачати великий об’єм стоків, який сягнув 7 тисяч кубів, та звільнити трубу від газу, що міг загрожувати безпечному проведенню робіт. Ці заходи необхідно було провести, щоб безпосередньо дістатись до труби та усунути порив, дотримуючись всіх технічних норм та правил безпеки для такого виду робіт, - запевняє Іван Кулініч. 
 
У понеділок, 22 вересня, ми безпосередньо побували на місці аварії, і зустріли там людей, незадоволених ситуацією. Серед таких була голова садового товариства «Золотий ренет» Катерина Крикун. Вона звинувачувала працівників міськводоканалу в затягуванні робіт та завданні збитків власникам близько 15 присадибних ділянок. На цю претензію Іван Кулініч відповів так:
- Такі аварії не зупиняються за одну хвилину. Головним під час виконання робіт було - не допустити порушення норм безпеки і жертв ні з боку працівників, ні з боку населення. Простіше, мабуть, було б залишити без водопостачання 37 тисяч мешканців селищ Чкаловське, Північне, Південне, мікрорайонів Жуковського та Ізюмського! Але ми все ж таки вирішили обійтись без крайнощів, поступово виконуючи поставлені завдання. А головне з них – забезпечити людей водопостачанням, тобто питною водою, та нормальним функціонуванням каналізаційних мереж. Також звертаю особливу увагу на те, що аварія виникла в районі захисної охоронної зони, яка саме і призначена для проведення робіт з усунення подібних аварій. Садові ділянки мають розташовуватись на відстані не ближче ніж 10 метрів до захисної зони, аби не заважати нормальному доступу до неї. 
 
Тобто претензії голови садового товариства «Золотий ренет» виявились безпідставними. А от міськводоканал має до товариства свої запитання. Через самовільне захоплення землі, яка входить до межі захисної охоронної зони колектора, були ускладнені роботи з ліквідації аварії. Тому підприємство у подальшому вирішенні цього суперечливого питання буде діяти згідно з нормами чинного законодавства. 
 
Основною причиною цієї аварії, за словами працівників водоканалу, в першу чергу стала зношеність каналізаційної труби в результаті тривалої експлуатації, а також руйнівні процеси, які постійно виникають через високовольтні лінії електропередач, під якими знаходяться мережі. Також пошкодженню каналізаційних мереж сприяють розташовані поряд земельні ділянки садового товариства «Золотий ренет». В садах ростуть дерева, побудовано госпспоруди, починаючи з весни на земельних ділянках постійно тримається волога через поливний сезон. Тобто у поливний період щоденно порушується утримання захисної зони колектора. 
 
Також КП «Нікопольводоканал» звинувачували з приводу того, що в результаті аварії каналізаційні стоки потрапляють у Каховське водосховище, що загрожує екологічною катастрофою. 
- Всі стоки були вивезені до придатних для цього місць. А саме – до справних колекторів, які розташовані в районі минулого ниткової фабрики та Кранобудівного заводу. Відстань від місця аварії до Каховського водосховища сягає 10 кілометрів, тому стоки ніяк не могли туди потрапити. Разом з тим, лабораторія робили аналіз води, під час якого жодних екологічно небезпечних показників не було виявлено – стандартна питна вода. Також ми зробили аналіз вод, які знаходяться в районі підтоплення. Тут також ніяких показників забруднення не було виявлено. 
 
Всі заходи щодо ліквідації аварії на колекторі були виконані у повному об’ємі. Інженерно-технічний склад водоканалу повністю справився зі своїми обов’язками та поставленими завданнями. Вже 22 вересня о 19 годині запрацювала одна, а о 22 годині – інша нитка колектора. Тобто встигли до початку дощового періоду! «В подальшому планується повністю замінити каналізаційні мережі на пластикові. Але це потребує великих коштів, тому поки що ми замовляємо проекти, і шукаємо шляхи для вирішення проблеми», - говорить Іван Кулініч.
 
Зі слів керівника підприємства, у цьому році з обласного бюджету було виділено кошти, необхідні для будівництва нових каналізаційних систем в районі Ниткового комбінату, якими користуватимуться жителі мікрорайонів Ізюмського та Жуковського.
Іван КУЛІНІЧ :«Відстань від місця аварії до Каховського водосховища сягає 10 кілометрів, тому каналізаційні стоки ніяк не могли туди потрапити»
Іван КУЛІНІЧ :«Відстань від місця аварії до Каховського водосховища сягає 10 кілометрів, тому каналізаційні стоки ніяк не могли туди потрапити»
Іван КУЛІНІЧ :«Відстань від місця аварії до Каховського водосховища сягає 10 кілометрів, тому каналізаційні стоки ніяк не могли туди потрапити»
Прес-служба міської ради


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.