ВСІ НОВИНИ:

Громадський контроль в дії

На, жаль конфлікти з Нікопольським УЕГГ продовжуються. Не дочекавшись хоча б  якогось рішення  міської   ради та нашого «захисника» Токар Р.І. , а також не отримавши підтримки від депутатів, кожен з мешканців почав вирішувати свою проблему з «недоторканим» підприємством самотужки. І ось що  довелося з‘ясувати мені, спираючись на особистий досвід.  

Ситуація знайома – замінили старий прилад на новий в приватному будинку.

Замінили без втручання в газову систему і без переміщення, тобто, поставили там, де стояв. Пишемо заяву до Нікопольського УЕГГ про внесення змін до проекту в зв‘язку з самостійною заміною газової колонки та  АГВ120 на ОАГВ «Маяк» вітчизняного виробництва, який виготовлений згідно вимогам ГОСТ 20548-93, ТУ 428.2-21189935.004:2006 та який відповідає діючій технічній документації  і визнаний придатним для експлуатації. Звернувшись в  «Єдине вікно», ви не з‘ясуєте, скільки це буде вам коштувати, хоча, відповідно до Постанови НКРЕ №426, п.2.3 «Газопостачальне підприємство несе відповідальність за надання інформації про розмір плати за виконання додаткових робіт.»  Ну повинен же споживач знати, скільки  треба сплатити за ту чи іншу роботу.  

Але ні, цього вам в Нікопольському УЕГГ ніхто не скаже. Але котел  вже відключили, поставивши пломбу. І це в опалювальний сезон. Тобто, користуючись монопольним становищем, розуміючи, що в холодній хаті  ніхто довго сидіти не  захоче, Нікопольське УЕГГ починає діяти. Виготовляється ескіз. Багато хто з нас не  знає діючого законодавства, яким керується Нікопольське УЕГГ в своїй діяльності, і , довіряючи особі, яка виконує  цей ескіз, отримує його,засвідчивши це своїм підписом. При цьому   ми  сплатили  роботи по виготовленю ескізу в сумі 193гр.

Але, ознайомившись  з цим документом , я  була, м‘яко кажучи , шокована , бо замість двох заявлених газових приладів до ескізу були внесені : заміна лічильника G - 6  на     G -4; заміна пробкового крана  на вводі на шаровий Dу -32;  сигналізатор  газу «Страж» УМ-005.

При особистому спілкуванні з головним інженером Нікопольського УЕГГ Оліфер О.А. було з‘ясовано, що заміна пробкового крану на шаровий внесена в ескіз з посиланням на ДБН В 2.5-20-2001. Але дані норми поширюються на «проектування, будівництво нових, розширення, реконструкцію, технічне переобладнання и експлуатацію систем газопостачання. Вимоги цих Норм є обов‘язковими для організацій і підприємств, юридичних і фізичних осіб, які здійснюють проектування, будівництво і експлуатацію систем газопостачання незалежно від форм власності і належності.

Але  я  не є особа, яка займається проектуванням, будівництвом і експлуатацією системи газопостачання. Я – споживач. Внутрішньобудинкова система була взята в експлуатацію Нікопольським УЕГГ в 1998 році і виключно експлуатаційне спеціалізоване підприємство газового господарства Нікопольське УЕГГ несе відповідальність за експлуатацію, обслуговування та ремонт газопроводу.

Тобто, змушуючи міняти пробкові крани на шарові, Нікопольське УЕГГ намагається зробити реконструкцію зовнішньої газотранспортної системи за рахунок споживача,  що заборонено законодавством. Посилання на ДБН В2.5-20-2001, які діють на заміну СНиП 2.04.08-87 та СНиП 3.05.02-88 є некоректним, бо, відповідно до п.4.5.1 Правил Беспеки, на  газопроводи та газове обладнання, яке розміщене після відключу вального пристрою на вводі по ходу газу, в житлових і громадських будинках, комплексах і спорудах розповсюджуються вимоги СНиП 2.08.02-89, тобто, вимоги ДБН В.2.5-20-2001  НЕ ДІЮТЬ НА ЗАМІНУ  СНиП 2.08.02-89. Отже, вже виходить що ніякі крани міняти не потрібно.

Лічильник газу  G-6 був встановлений в 1998р, взятий в експлуатацію, проходив повірку і ніяких притензій до нього не було. Споживання газу за годину відповідає параметрам цього лічильника. З якого дива  потрібна заміна, пан Оліфер О.А. так  і не зміг відповісти  та щось пояснити. Отже,  вже виходить, що і лічильник міняти не потрібно.

Сигналізатор загазованості «Страж», який був включений в ескіз без попереджень та без роз‘ясен  його необхідності, відповідно до Правил Беспеки систем газопостачання України, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці  від 01.10.97р., та зареєстрованного в Мінюсті України 15.05.1998р. за №318/2758, ставиться, відповідно до п.4.5.27 цих  Правил, в житлових будинках і громадських будівлях з масовим скупченням людей (видовищних споруд, учбових і лікувальних  установах, гуртожитках тощо), а також вбудованих і прибудованих до громадських і житлових будівель котельнях.

 В моєму будинку постійно знаходиться, максимум, дві особи. А ОАГВ «Маяк» є водонагрівач і прирівнювати його до котельні не можливо. Тому прилад  загазованості «Страж» може бути лише рекомендований до застосування, але аж ніяк не обов‘язковий  . Я не бачу доцільності застосування такого приладу в своїй оселі, бо це тягне додаткові фінансові витрати, не передбачені моїм бюджетом. Відповідно до п.1.4.4 Правил Беспеки, відповідальність за справний стан і безпечне користування газовими приладами і апаратами, що встановлені в житлових будинках, які належать громадянам на правах особистої власності ПОКЛАДАЄТЬСЯ НА ЇХ ВЛАСНИКІВ. Отже, внесення приладу загазованості «Страж» в ескіз без попереднього погодження зі мною, є  перевищення повноважень, що суперечить чинному законодавству.

Таким чином, отримавши заяву на заміну лише одного приладу, Нікопольське УЕГГ, фактично, робить, як вони говорять, реконструкцію газової системи. Але чи замовляли ви ці роботи? Чи мають право вони це робити? Ні. Бо внутрішньобудинкова система газопостачання – це є ваша власність. Вами вже одного разу були замовлені ТУ, виконані та  Нікопольським УЕГГ ця система була взята в експлуатацію. Нікопольське УЕГГ займається виключно експлуатацією цієї газової системи та надає послуги з газопостачання, і вирішувати, коли робити реконструкцію цієї системи  і які додаткові прилади вносити має лише власник.  

 Як вказується в п.4.5.7. Правил Беспеки « Переміщення і заміна приладів і апаратів проводиться СПГГ або газовими службами підприємств з урахуванням вимог нормативних документів і внесення змін в технічну документацію».Я розумію, що відсутність чіткої заборони в законодавстві щодо самостійної заміни газових приладів не означає – що це дозволено. Але, виходячи з законодавства, відповідальність за це несу лише я.  Було б доцільно звернутися і до  пана Ковтонюка І І ,не порушувати відповідні закони, постанови та договори та не застосовувати до мене тих норм законодавства,  які не передбачені для населення (споживача). Не наносити мені моральної та матеріальної  шкоди своїми діями.

Саме матеріальної  шкоди. Бо ця, так звана «реконструкція» обійдеться десь 3000- 3500гр.  А  насправді завдання Нікопольського УЕГГ зводиться  ЛИШЕ  ДО  ВІДКЛЮЧЕННЯ ТА ПІДКЛЮЧЕННЯ  газового приладу з подальшим внесенням змін до проектної документації. При цьому не  потрібно ніяких нових ТУ та ніякої модернізації. Все інше і є матеріальна шкода і вимагання. Ось таким чином на нас  з вами заробляє Нікопольське УЕГГ. Чому ж мовчить наша міська рада, наш орган місцевого самоврядування, основним завданням якого є захист прав,  свобод та інтересів громади. Чому ви вкладаєте в голови громадян, що це власник, монополіст і з ним нічого не вдієш.І поки ми  чекаємо на це відповіді, скористаємося досвідом Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного Комітету України, який виніс рішення від 27 серпня 2012р.Цитата: «Якщо газовий прилад ставиться на те ж місце, відпрацьовані гази виходять у той самий отвір, у цьому випадку нові ТУ не потрібні, треба лише внести зміни до існуючих.

Так що «Вінницягаз» не має права брати гроші за заміну старих колонок, котлів, газових плит на нові, а також за припинення чи відновлення газопостачання».Кінець цитати. Відповідне рішення виніс Господарський суд Вінницької області, підтвердивши рішення Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України щодо визнання  факту зловживання ПАТ «Вінницягаз» монопольним  становищем.  Звичано, кожному з нас самому вирішувати, як діяти. Платити не відомо за що, чи спробувати відстояти свої права.Читайте  Постанови НКРЕ, Постанови КМУ та  чинне  законодавство.Врахуйте  принцип верховенства права в Україні (ст..8 Конституції України), та  те, що всі рівні перед законом (ст.24 Конституції України), а також те, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством(ст.. 19 Конституції України)

 

З повагою

Голова ГО «Громадський контроль»

Шутько Н.С.

 

p/s  7.11.2003 р.  Я зателефонувала  до Дніпропетровського обласного територеального відділення Антимонопольного комітету України (49004 м. Дніпропетровськ, пр. Кірова 2) тел. 0(2) 742-86-12 ; 0 (2) 745-40-44 – порушення на ринку газопосточання), і мені підтведили, що всі ці дії Нікопольського УЕГГ є незаконними та протиправними. Залишається написати відповідну заяву і чекати.

Давайте діяти...!


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

17 комментариев

Cofi 8 ноября 2013 11:45
Залишається написати відповідну заяву і чекати.

Кому заяву?! Я жду уже больше ГОДА только новый проект...по замене котла и колонки на двухконтурный, установлен на место прежнего. Все работы проводила бригада горгаза по левому звонку и за большие деньги. Официально пришлось бы ждать много-много месяцев (с их слов), так как большая очередь!!! Очередь - это вообще ФИШКА горгаза, легче сподвигнуть народ на взятки. Готова ПИСАТЬ, СТУЧАТЬ, КРИЧАТЬ, ПОДПИСАТЬ общую "матерную" заяву на горгаз! При острой необходимости пальцем укажу на тех, кто выполнял работы (помню их в лицо), так как без разрешения руководства машина с бригадой не выехала б. Это даже козе понятно.
  • 0
Валерий 8 ноября 2013 14:26
Так ведь начальник горгаза Ковтонюк торжественно пообещал, что беспредела не будет. Неужто соврал?
  • 0
Валерий 8 ноября 2013 14:45
Кстати, куда на них в таких случаях писать жалобу: в суд, в прокуратуру, в горисполком, кто в курсе?
  • 0
angela 8 ноября 2013 15:23
А пишите во всех названных направлениях smile Может кто поможет...
  • 0
Валерий 8 ноября 2013 16:02
А не то - мы напишем в Спортлото. nyam1
  • 0
szlahta 8 ноября 2013 16:15
Цитата: Валерий
А не то - мы напишем в Спортлото

А лучше по прямому адресу, их главному спонсору yahoo1
  • 0
Громадський контроль 8 ноября 2013 17:08
Заяву, в даному випадку, вже написали в Дніпропетровське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України. В разі підтвердження факту зловживання монопольним становищем, Комітет змушує виправити ситуацію.В разі відмови, штрафує, подає до суду і таке інше. Чекаємо відповіді і пропонуємо діяти.
  • 0
Виталий 8 ноября 2013 18:56
Цитата: Громадський контроль
Заяву, в даному випадку, вже написали в Дніпропетровське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України. В разі підтвердження факту зловживання монопольним становищем, Комітет змушує виправити ситуацію.В разі відмови, штрафує, подає до суду і таке інше. Чекаємо відповіді і пропонуємо діяти.

Є ПРОПОЗИЦІЯ ДО ВАС.
БУДЬ ЛАСКА ДІЙТЕ,ПОКАЖІТЬ РЕАЛЬНЕ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ,РІШЕННЯ І ВІДПОВІДЬ НА ПАПЕРІ,А ТАКОЖ ЗАДОКУМЕНТОВАНЕ СКАСУВАННЯ НЕ ЗАКОННИХ ДІЙ МІСЬКГАЗУ ТА ПОСАДОВИХ ОСІБ.
ПОКАЖІТЬ СУД,ЯК НАКЛАЛИ ШТРАФНІ САНКЦІЇ.
ТЕ ЩО ВАМ ДАЛИ ВІДПОВІДЬ ПО ТЕЛЕФОНУ - ЦЕ НІЧОГО НЕ ВАРТЕ,ПОВІРТЕ ДОСВІДЧЕНОМУ ФАХІВЦЮ.
А ПОКИ ЩО МАТЕРІАЛ ДУЖЕ СХОЖИЙ НА МЕТЕРІАЛ "ЛІС", БІЛЬШ ЯК ПОВЄСТЬ, З ЕЛЕМЕНТАМИ ФАНТАСТІКИ,А НЕ ДІЙСНО ВИРІШЕНА ПРОБЛЕМА..
ЯКЩО ВИ НЕ ЗАПЕРЕЧУЄТЕ, МОЖНА ЩЕ ДЕКІЛЬКА ПИТАНЬ,ЩО ВИ ЗА ОРГАНІЗАЦІЯ,ДЕ ВИ ЗНАХОДИТЕСЬ І ЯКЕ ВІДНОШЕННЯЯ МАЄТЕ ДО КОЗАКІВ І ПОЛОЗА?
  • 0
bara 8 ноября 2013 20:22
"Громадському контролю" - СЛАВА! Молодцы. Нужно теперь активизировать людей и объяснить, что они хозяева а не "быдло".
  • 0
Babuin 8 ноября 2013 20:56
здесь отдадим должное активистам - давно пора!
  • 0
Александр Тихон 8 ноября 2013 21:34
Цитата: bara
Нужно теперь активизировать людей и объяснить, что они хозяева а не "быдло".

Правильно,отличный лозунг! Но действительно лучше наглядно показать пример людям,а активизировать людей - ой...
  • 0
szlahta 8 ноября 2013 22:51
Цитата: Виталий
ДЕ ВИ ЗНАХОДИТЕСЬ І ЯКЕ ВІДНОШЕННЯЯ МАЄТЕ ДО КОЗАКІВ І ПОЛОЗА?

Одни из организаторов КРК Полоза. Кто возглавляет - то ли Кисель, то ли Шутько....Адрес в сети -Богуна 3.
  • 0
Виталий 8 ноября 2013 22:59
Цитата: szlahta
Одни из организаторов КРК Полоза. Кто возглавляет - то ли Кисель, то ли Шутько....Адрес в сети -Богуна 3.

Тоди мозайка складаеться, и виникае ще одне питання - в каких отношениях вы с нынешней властью,учитывая,что казаки при ГОРОДСКОМ гОЛОВЕ. И название таке цикаве.

Складывается мнение,что кто то плагиатит не с проста. Поправьте меня ,если я не прав,уважаемые .
  • 0
szlahta 8 ноября 2013 23:09
Цитата: Виталий
Складывается мнение,что кто то плагиатит не с проста.

Новый репортер- Репортер....
Громадський контроль-Гражданский Актив...
Ничего нового. Неудивлюсь что появится Новый город Никополь yahoo1
  • 0
Александр Тихон 9 ноября 2013 00:38
Наверное мне нужно прокомментировать данный пост, разбор полетов по Горгазу дело нужно - и тут только общими усилиями. Молодцы,ребята работают удачи им,и конечно ждем результатов.
И на счет плагиата.
Дело в том,что еще задолго до создания ГО "Гражданский Актив" , я уже был и являюсь соучредителем всеукраинской организации
"Общественный контроль"(по украински "Громадський контроль),а
для пущей убедительности прошу перейти по ссылке Громадський контроль
hi1 Вот как то так.
С уважением.
  • 0
Громадський контроль 9 ноября 2013 09:38
В тому і справа, що намагаємося активізувати народ. А де він? Я розумію щирість ваших побажань, що робіть, а ми всі подивимося, що вийде. Та нічого не вийде, якщо я одна буду битися.Тому і закликаю - приєднуйтесь.Пишіть кожен, в кого є така сама проблема беспосередньо до Комітету. Давайте разом йти до Ковтонюка та давити його. Ну щось робити потрібно! Ви ж бачете, що до нас, мешканців міста, нікому нема діла. А ми сидимо по своїх окопах і з*ясовуємо, хто за ким стоїть. Нас по одинці потихеньку нищать.По відношеню до Нікопольського УЕГГ перший бій ми вже програли, програємо і війну, якщо будемо чекати хто перший почне діяти.
  • 0
Александр Тихон 9 ноября 2013 11:15
Цитата: Громадський контроль
В тому і справа, що намагаємося активізувати народ. А де він? Я розумію щирість ваших побажань, що робіть, а ми всі подивимося, що вийде. Та нічого не вийде, якщо я одна буду битися.Тому і закликаю - приєднуйтесь.Пишіть кожен, в кого є така сама проблема беспосередньо до Комітету. Давайте разом йти до Ковтонюка та давити його. Ну щось робити потрібно! Ви ж бачете, що до нас, мешканців міста, нікому нема діла. А ми сидимо по своїх окопах і з*ясовуємо, хто за ким стоїть. Нас по одинці потихеньку нищать.По відношеню до Нікопольського УЕГГ перший бій ми вже програли, програємо і війну, якщо будемо чекати хто перший почне діяти.

Золотые слова!
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.