ВСІ НОВИНИ:

Михайло Метер: «Декларація про державний суверенітет України стала першим рішучим кроком на шляху до цілковитої національно-державної незалежності»

Відділ прес-служби міської ради

- Михайле Аркадійовичу, 16 липня Україна відзначає доленосну для її становлення дату. Саме влітку 1990 року було ухвалено Декларацію про державний суверенітет України. Ви вже давно в політиці, ваш погляд на події того часу і як вони відобразилися на сучасному економічно-демократичному розвитку держави?

- Насправді, незалежність нашої держави починалася не з проголошеного 24 серпня 1991 року всім відомого Акта про незалежність України, а роком раніше, 16 липня, коли було прийнято Декларацію про державний суверенітет. Це був найбільший, найсміливіший та найпродуманіший крок до створення нової незалежної держави - України. Суспільство все більше упевнювалося в своїх силах і почало апатично відноситися до рядянської влади. За Декларацією послідували масові мітинги, демонстрації, все більше людей підтримували як Чорновіла, так і саму ідею незалежності. А це означало, що віковічне прагнення наших предків до свободи і незалежності, самостійного розвитку та становлення втілювалося в життя.
Ця подія — своєрідний трамплін, адже вона відкрила безліч нових можливостей, як для держави в цілому, так і для її громадян. Безперечним плюсом вважаю також і те, що в Декларації про державний суверенітет Україна визначила себе як нейтральну державу, яка в майбутньому не вступатиме до військових блоків. І це на той, принаймні, момент було дуже важливим і потрібним кроком. Бо чимало українців за радянських часів загинуло у незрозумілих та непотрібних міжнаціональних конфліктах.
Також проголошувався намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою і дотримуватися трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї. Важливим було і положення про українське громадянство. Хіба не за це воювали віками наші діди та прадіди? Саме цього прагнули і нікопольські козаки: їх мрія була зробити українську державу вільною, самостійною, значимою на світовій арені. Саме з нікопольщини розпочиналися повстанські війни, а ухвала Декларації про суверенітет стала логічним завершенням багатовікового протистояння.
Тоді, в 90-х роках, активну позицію займала і молодь, яка, об'єднавшись у ряд молодіжних організацій, вдавалася до різних політичних заходів, спрямованих на подальшу демократизацію суспільного життя. Найбільш вражаючою акцією було голодування студентів у Києві з 2 до 17 жовтня 1990 р, яке об’єднало 158 осіб з 24 міст України.

Ви говорите про нові великі можливості, які відкрилися перед нашою державою. А що суверенітет дав вам особисто?

— Звісно, як патріот, я не міг не тішитися тим, що моя країна вперше за багато років стала самостійною. Я радий, що нині можу називати себе громадянином чітко окресленої на мапі держави, ім'я якій — Україна. Дуже значимою з ухвалою суверенітету стала і переорієнтація незалежної держави на ринкову економіку. Ми стали взаємодіяти і вести зовнішню торгівлю з іншими більш розвиненими країнами. Це дозволило розвити та зміцнити економічний потенціал країни та зробити її конкурентно-спроможною, що в свою чергу дає можливості для внутрішнього соціально-економічного розвитку. В політичній сфері також відбулися зміни, але, оглядаючись назад, стає зрозуміло, що через боротьбу за « крісла» та вплив, політики забули про людей, що в свою чергу призвело до занепаду. За останні 20 років багато підприємств та установ перейшло з державної власності в приватну, позачинялося і було зруйновано багато шкіл та дитячих садочків, знизився загальний рівень життя населення. Народ зневірився і прагнув змін. Та за останні 2 роки до влади на чолі з президентом Віктором Януковичем прийшла нова команда політиків, яка нарешті стабілізувала ситуацію в країні і взяла курс на всебічний соціально-економічний розвиток.

Якщо порівнювати рівень життя українців тоді, на зорі суверенітету, і тепер, то чи є, на вашу думку, поліпшення?

— Безперечно. Пригадую, протягом 1989 — 1991 років розпочалися перші затримки із виплатою заробітної плати, перші, так звані «натуральні» розрахунки, коли замість грошей працівники отримували продукцію підприємства, на якому працювали. З роками виріс рівень життя. Сьогодні достатньо поглянути лише на розмір зарплати та пенсій. З життя громадян зникли такі поняття, як «дефіцит» та «економія». Завдяки започаткованим нинішньою владою реформам постійно збільшується прожитковий мінімум, пенсії, дотації за народження дитини, виплати пільговим категоріям населення. Відкриваються дитячі садочки. Ми у минулому році практично з нуля відбудували дитсадок «Перлинку» відкрили додаткові групи. На сьогодні в Нікополі не має черг в дитячі дошкільні заклади. А скільки було встановлено дитячих та спортивних майданчиків?! Зараз літо: малюки бавляться на чистому повітрі, розвиваються - їм потім буде, що згадати. Реформа медицини також дала багато плюсів - люди стали менше хворіти, а лікарі - краще працювати і не брати хабарів. Значно покращилася і матеріально-технічна база медичних закладів. В нашому реконструйованому пологовому будинку народжуються все більше малюків, не лише з Нікополя, а й навколишніх міст. Безкоштовні спортивні секції, музична школа – городяни вже не бояться народжувати, вони впевненні у майбутньому своїх дітей, що зможуть виховати своїх малюків справжніми людьми. До кінця року в Нікополі зведуть новий будинок. Вперше за останні 20 років! І придбати житло в ньому також допоможе держава. Змін, як ми бачимо відбулось дуже багато, адже головний орієнтир – «Україна для людей».

Вам доводиться бувати за кордоном. Що відчуваєте, коли кажете, звідки ви? Чи пишаєтеся тим, що українець?
— А чому мав би соромитися цього? Навпаки, я гордий, що народився на землі звідки йдуть витоки багатьох віх історії. Я і мої земляки, потомки козаків, які одвічно боронили, поняття що зараз лежать в основі головного закону України. Звичайно, хочеться, щоб у світі нас більше знали і поважали. Моя велика мрія — щоб Україна увійшла в десятку найбагатших європейських держав. Розумію, що зараз це звучить трохи наївно, але лише в Україні я бачу своє майбутнє, своїх дітей та онуків. Якщо ми всі прикладатимемо до цього зусилля, працюватимемо не тільки задля особистої вигоди, а й на благо держави, то я впевнений, що така мрія стане реальністю.

- Дякую вам за змістовне інтерв’ю.
 

Джерело: Відділ прес-служби міської ради


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

22 комментария

teodor 18 июля 2013 18:05
"ЭХ СНЕГ - СНЕЖОК, МУТНАЯ МЕТЕЛИЦА,
ДУМАЛ, ДУМАЛ - НАПИСАЛ,
САМОМУ НЕ ВЕРИТСЯ?!!!"

/ из скрытых мыслей автора интервью/


А что тут еще скажешь? Мы все знаем, что наш икононаписанный ГАРАНТ сотворил (ну якобы написал) 21 произведение, правда негде взять почитать. Зато здесь, на любимом сайте, нате вам, господа обыватели, ЧИТАЙТЕ и НАСЛАЖДАЙТЕСЬ творениями местного "мудрого чиновника"!

Заголовок правда неудачный. Надо было обозначить примерно так:
ЗНАЙ НАШИХ! КУДА НЕ КИНЬСЯ - ОДНО ПОКРАЩЕННЯ!

... И ЗАЧЕМ ЦИРК В НАШ ГОРОД ПРИЕЗЖАЕТ...???
  • 0
Алексей Савченко 18 июля 2013 19:23
На сегодняшний момент объемы производства в Украине ниже чем на момент принятия пресловутой декларации. Зарплата ниже. Уровень жизни ниже. Качество медицины ниже. Средняя продолжительность жизни ниже а вот детская смертность - выше. Среди бывших республик СССР мы почти последние.

А Метер - гордится. Это - повод для гордости Метера?
Ну, вот как с этой власти не проржаться, а?
--------------------
"-Меня часто спрашивают, за что мы сражаемся? Могу ответить: Перестанем сражаться - тогда узнаете"
У. Черчилль
  • 0
Kitti-van 18 июля 2013 22:14
люди добрые, наткнулась в интернете на статью от 14 июля 2012 года "Сергій КОВАЛЬЧУК: «МОЯ МРІЯ — АБИ УКРАЇНА ВВІЙШЛА В ДЕСЯТКУ НАЙБАГАТШИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДЕРЖАВ»*
и сделала вывод - Метер украл большую половину текста, размышлять самому лень, свои собственные мысли отсутствуют!!

http://www.volyn.com.ua/?rub=6&article=0&arch=1406
  • 0
Lissa 18 июля 2013 22:37
Kitti-van,
Обалдеть... А куда пресс-служба смотрела. Это ж с их подачи??? Там что, вообще думать разучились? Вот это подставили...
  • 0
nika28 18 июля 2013 23:04
Цитата: Lissa
А куда пресс-служба смотрела. Это ж с их подачи??? Там что, вообще думать разучились? Вот это подставили...

А кто-ж там в пресс-службе думать будет? Там просто нечем думать,,, одни проФФесора и проФФессионалы...
  • 0
Никопольчанин 18 июля 2013 23:24
Цитата: Kitti-van
люди добрые, наткнулась в интернете на статью от 14 июля 2012 года "Сергій КОВАЛЬЧУК: «МОЯ МРІЯ — АБИ УКРАЇНА ВВІЙШЛА В ДЕСЯТКУ НАЙБАГАТШИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДЕРЖАВ»*
и сделала вывод - Метер украл большую половину текста, размышлять самому лень, свои собственные мысли отсутствуют!!

http://www.volyn.com.ua/?rub=6&article=0&arch=1406

Михаил Аркадьевич стоит задуматься, а лучше сразу уволить. ПОЗОР!

Kitti-van + 1000 за внимательность
  • 0
Верона 18 июля 2013 23:55
Цитата: Kitti-van
люди добрые, наткнулась в интернете на статью от 14 июля 2012 года "Сергій КОВАЛЬЧУК: «МОЯ МРІЯ — АБИ УКРАЇНА ВВІЙШЛА В ДЕСЯТКУ НАЙБАГАТШИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДЕРЖАВ»*
и сделала вывод - Метер украл большую половину текста, размышлять самому лень, свои собственные мысли отсутствуют!!


Да, подвела пресс-служба... Очень поверхностная переделка текста. Примитивный рерайт.
  • 0
Эдуард Зубарев 18 июля 2013 23:55
Неужели кто-то думает, что это вот дурко (Метер)умнее пресс-службы?
  • 0
Эдуард Зубарев 19 июля 2013 00:06
И фото десятилетней давности нужно бы сменить!
  • 0
Слесарь 19 июля 2013 08:54
" А если туп как дерево- родишься баобабом, и будешь баобабом сотни лет , пока помрешь.."Мишанька просто 0. Не более , не менее.
  • 0
Надежда 19 июля 2013 09:51
Михаил Аркадьевич, наверное, и не читал того, что от его имени попытались красиво написать. Занятой слишком. Вот опозорили, так опозорили. Если бы не внимательность Kitti-van, авось и прошло бы.
  • 0
suhoy 19 июля 2013 11:45
На сьогодні в Нікополі не має черг в дитячі дошкільні заклади bazar

Пиз..ишь ты Мишанька,детки только родиться не успеют,а мамаши уже пороги гороно оббивают,запись в садик - просто удача.
А сколько было садиков в 1989 году,а сколько сейчас,а сколько несут туда.
На хер такого клоуна держать ,

Реформа медицини також дала багато плюсів - люди стали менше хворіти, а лікарі - краще працювати і не брати хабарів. Значно покращилася і матеріально-технічна база медичних закладів.
Вот придурок,пусть посмотрит статистику смертности и рождаемости,интересно,скорую из "Импульса",все могут себе позволить вызвать,или только он?

Пустомеля безответственный..
  • 0
suhoy 19 июля 2013 11:51
Звісно, як патріот, я не міг не тішитися тим, що моя країна вперше за багато років стала самостійною. Я радий, що нині можу називати себе громадянином чітко окресленої на мапі держави, ім'я якій — Україна.

А я раньше был гражданином страны,территория которой была гораздо больше,занимала пол-глобуса,мог свободно по ней передвигаться,мог найти себе работу в любой её точке ,от Магадана до Калининграда....
  • 0
sahim55 19 июля 2013 12:27
да это он говорил о себе и таких-же как он тогда это правда а надо-бы спуститься с небес и посмотреть как люди простые живут...
  • 0
Маслов 19 июля 2013 13:19
Цитата: Слесарь
"Мишанька просто 0. Не более , не менее.

У этого ноля без палки хватило наглости выпросить деньги областные по мини проэктам по энергозбережению для дома в котором он живёт и единственного дома на своём участке депутатском. Вот где крыса. О народе думает. Вот где позор Больше никто не выиграл
  • 0
pravda 19 июля 2013 13:49
Цитата: Lissa
Обалдеть... А куда пресс-служба смотрела. Это ж с их подачи??? Там что, вообще думать разучились?

А там думать никогда и не умели. Масайло двух слов связать не может. В райадминистрации, где она до этого работала, за нее все тексты переписывали. А у Хвалько корона уже так на мозг надавила, что осталась одна извилина от этой самой короны. На деле такая же пустышка как и Масайло. Но спит и видит себя начальницей, и Аллочку подленько уже год старается замарать и слить Токарю.
О какой же работе можно говорить? Не до этого, проще содрать откуда-то.
  • 0
margarita007 19 июля 2013 15:18
МИШАНЯ ПОЗОР stena
  • 0
Вредина 19 июля 2013 15:40
Kitti-van,
Lissa,
Никопольчанин,
ПОЗОР ПОЗОР ПОЗОР . Даже готовое схомячить без приключений не смог!Это ж надо быть таким дебилом burumburum
  • 0
Sergant 19 июля 2013 16:46
Дебил самый главный градоумначальник и все его окружение подбирается под него. Умных там нет....
  • 0
szlahta 19 июля 2013 17:12
Цитата: morpheas
Неужели кто-то думает, что это вот дурко (Метер)умнее пресс-службы?

Рибак не розуміє, чому народ сліпий і не бачить підйому країни та нестримного покращення

За словами Рибака, це не може не помітити тільки сліпий, або політики із розряду політичних тіней минулого.

«Вони продовжують жити міфами недавнього минулого, яке ідеалізують разом із своєю роллю у ньому. Саме з вуст цих політиків найчастіше лунають чутки про наближення соціально-економічного краху України, тотальну корупцію, антинародну владу, про недієздатну Верховну Раду, несправедливу пенсійну реформу, соціальну незахищеність громадян і таке інше», - сказав В.Рибак.

При цьому Голова Верховної Ради наголосив, що влада у центрі і на місцях добре бачить проблеми, що існують, та «робить все в рамках своїх сил та ресурсів, щоб здолати проблеми минулого та нової доби реформування країни».
  • 0
Горожанин Алексей 19 июля 2013 17:24
Миша идиот, его свора - имбицилы, это ж надо было такое учудить, не одной собственной мысли, все перепечатка, да он и мыслить не умеет. ХАХАХАХАХА.
  • 0
Варфаламея 31 июля 2013 22:16
А,ЧТО ОН КУРИТ........
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.