ВСІ НОВИНИ:

Нікопольський феросплавний може зупинитися через необгрунтовано високі тарифи для заводу на електроенергію

Запорізький і Стахановський феросплавні заводи, які зупинилися 1 грудня 2012 року, відновили свою роботу лише з 1 березня 2013-го. Завдяки тому, що уряд наполіг на виконанні «Енергоринком» постанов Кабінету Міністрів (№№ 912 й 1011, прийнятих ще 2012 року), якими встановив економічно обгрунтовані тарифи на електроенергію замість захмарних — $93 за МВт/год. Проте ці позитивні рішення не торкнулися найбільшого у світі Нікопольського заводу феросплавів.


Уже зупинено окремі печі
— Ми не просимо пільг, — підкреслював у розмові з журналістами кілька місяців тому заслужений металург України Георгій Дереза, який 39 років працює плавильником на НЗФ. — Лише не вбивайте завод! Ми могли б виплавляти щомісяця і 100 тисяч тонн феросплавів, але змушені зменшити потужність наполовину. Через високу ціну на електроенергію, яку ми закуповуємо, просто нереально конкурувати з країнами, де феросплавники платять 50 доларів за мегават-годину, як приміром, у Росії чи США. Оскільки ж у собівартості феросплавів ціна на електроенергію сягає за 50 %, наша продукція приречена бути дорожчою, ніж у конкурентів. Тому її беруть не так охоче, хоч вона найякісніша у світі.

Солідарний із ветераном-плавильником і генеральний директор НЗФ Володимир Куцин.

— Порівняно з позаминулим роком, у 2012-му наше підприємство скоротило випуск феросплавів на 14,6 %, а в деякі місяці цей показник сягав 40, — розповідає Володимир Семенович. — Скорочення випуску продукції було й 2011-го — на 15,8 %. Збитки заводу 2011 року становили 2,8 мільярда гривень. Тому торік на підприємстві зупинили п’ять із 16 потужних сучасних електроплавильних печей.

Ситуація загострюється

Нині на світовому й вітчизняному ринках продовжує знижуватися попит на сталеливарну продукцію, і ці негативні тенденції сповна відчувають на собі й феросплавники. Попит на їхню продукцію теж упав. Тому ситуація для нікопольських феросплавників дедалі погіршується.

Проте світові тенденції чомусь проходять повз увагу Національної комісії з регулювання енергетики. Вона, як і в попередні роки, продовжує підвищувати тарифи на електроенергію для промислових підприємств. У 2013 році очікується її подорожчання на 9,3 %, хоч із першого дня цього року вже двічі відбулося фактичне підвищення тарифів: на 1% з 1 січня та на 3,8% з 1 березня. Це попри те, що останніми роками ціна електроенергії й без того зростала дуже стрімко: 2010-го — на 30,9 %, 2011-го — на 21,4, 2012-го — на 10,8 %.

Щоб не зазнати ще більших збитків, з 1 березня цього року на НЗФ обсяг виробництва скоротився ще на 20 %.

— І це, як ми розуміємо, ще не межа нашого затяжного падіння, — зітхає Володимир Куцин. — Нинішній тариф не дає змоги вивести фінансові підсумки роботи підприємства хоча б на нулі. Щомісяця наші збитки становлять приблизно 100 мільйонів гривень. І щоб завод не зупинився, щоб не довелося звільняти тисячі працівників, потрібно, аби НКРЕ встановив ціни на електроенергію хоча б у межах тих, за якими Україна продає її на експорт, — 60—65 доларів за мегават-годину.

Лідери з інвестицій та економії

На НЗФ підкреслюють, що тариф, про який каже керівник підприємства, аж ніяк не дозволить заводу «жирувати» з надприбутками. Тим часом модернізація та технічне переозброєння — найважливіші питання, які НЗФ вдало вирішує попри несприятливі зовнішні чинники.

Зокрема заводські винахідники придумали, як використовувати ферогаз (той, що утворюється в печах під час виплавки феросплавів). У результаті щороку НЗФ економить 30—50 мільйонів кубометрів природного газу, а це 140—233 мільйони гривень.

Зменшили на Нікопольському феросплавному й споживання води — до 460 тисяч кубометрів на рік (це до 1 мільйона гривень).

— Із 2005 року ми знизили витрати електроенергії більш ніж на 10 %, — додає генеральний директор заводу.

За показниками економії НЗФ один із лідерів з інвестування в екологію. Наприклад, на заводі функціонують уже чотири надпотужні очисні системи. Останню з них — в агломераційному цеху — було запущено, попри скрутні часи, минулої осені. Вона найсучасніша у світі й обійшлася підприємству в 110 мільйонів гривень.

Загалом же на НЗФ щороку інвестують у модернізацію й придбання нового обладнання, на екологічні заходи 200—300 мільйонів гривень.

Чи вигідно це державі?

У перспективі якщо після відновленню роботи ЗЗФ та СЗФ працюватимуть стабільно, на кілька сотень мільйонів гривень зростуть надходження в державний і місцевий бюджети, у соціальні фонди, 1,5 мільярда гривень за електроенергію одержить «Енергоринок», 400—500 мільйонів доларів надійде в Україну валюти.

Та якщо вимушено зупиниться НЗФ, наслідки цього стануть ще більш негативними, ніж від паузи в роботі ЗЗФ й СЗФ. Без роботи залишаться майже 7 тисяч людей, яким держава змушена буде виплачувати грошову допомогу. Втрати бюджетів усіх рівнів й цільових фондів перевищать 450 мільйонів гривень на рік. Відчутно зубожіє Нікополь, оскільки відрахування заводу становлять 30 відсотків усього міського бюджету. Втратить понад 2 мільярди гривень і вітчизняний енергоринок, а держава щомісяця — понад 60 мільйонів доларів валютних надходжень. Невже це вигідно державі, скарбниця якої й так не тріщить від надмірних коштів?!

Невже не зрозуміло, що одержувати додаткові надходження до бюджетів — це перспективніше?

Очевидно, що закриття НЗФ державі аж ніяк не вигідне.

ДОВІДКА «УК»

НЗФ побудовано 1966 року. Це нині найбільший у світі виробник феросплавів (його частка на світовому ринку — 20 відсотків). На експорт більш ніж у 60 країн іде 84 % продукції підприємства. Колектив заводу — 6700 працівників. Середня зарплатня на НЗФ найвища в галузі: 5588 гривень.
 

Джерело: Урядовий кур’єр


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

12 комментариев

szlahta 19 марта 2013 14:32
"Чи вигідно це державі?"
А при чем тут держава??? У заводов есть хозяин.
  • 0
scanner79 19 марта 2013 14:48
На зарплате они в этом месяце сэкономят точно не мало. Отправили домой кучу людей, а объем работы пока не уменьшился-остальные работают "и за того парня" и за те же деньги. Лучше-бы половину СЭБа убрали, те уже не знают чем занятся.
А в остальном конечно печальная картина будет, пока ребята "наверху" не придут к общему знаменателю ("а 50 рублей не устроят отца русской демократии?.- 1000, и торг здесь не уместен!). Что то вроде того...
  • 0
heili 19 марта 2013 17:34
Любимая поговорка руслана ивановича: "Нельзя же помнить все вечно". Это о тарифах.
  • 0
Алексей Савченко 19 марта 2013 18:09
Происходящее с НЗФ - олигархическая возня и не более. Разумеется, с максимальным использованием самых эффективных средств воздействия на обывателя. По сути - Семья жмет Коломойского. А по материалу получается, что если вот счас станет НЗФ - так сразу в Никополь войдут немецкие танки Гудериана, Красные Кхмеры и Потешное войско Петра Великого.
Я конечно ни капельки не сомневаюсь, что на НЗФ каждый плавильщик возмущен сокращением обьемов производства и угрозой убивания завода. Однако напомню, что ни один самый распочётный плавильщик хозяином завода являться не может. Хозяйским холуем - это да, это пожалуйста.
Потому что у наемного работника - ad libitum не должна болеть голова за тарифы. хоть обосрись. Разве что придется признать, что, о чудо!, он попутно является крупным акционером того завода, на котором и гробит своё здоровье 30 лет подряд. Ну, прогиб засчитан, чо.
Только вот ведь закавыка какая. Один звездеж вокруг. Потому что, если судить по логике статьи, г-ну генеральному директору, солидарному с знатными плавильщиками, стоило бы озаботиться профпереподготовкой последних. Потому что, когда станет феррик - куда они пойдут? А раз обьемы сокращаются - значит времени больше. Организуйте коллективу курсы переподготовки хоть какие-то! Потому что когда их, не дай Бог, сократят - чтоб хоть на какой-нибудь Никотьюб устроиться могли. И денег на это особо искать не надо - можно с пиар-компании (ака с типовых бигбордов) перенаправить.
Потому что подобные сопли в прессе на НКРЭ не действуют - запорожские уже проверили.
--------------------
"-Меня часто спрашивают, за что мы сражаемся? Могу ответить: Перестанем сражаться - тогда узнаете"
У. Черчилль
  • 0
Ксения 19 марта 2013 20:55
Вспомните что было с Запорожским феросплавным заводом, тоже остановился а потом с ново заработал, будим надеется что и с нашим феросплавним также будит. Но лучше что б поскорее стал работать на полную мощность. Главное чтоб власть услышала и начала что-то делать.
  • 0
555 19 марта 2013 22:53
А куда девалось УЗИ оборудование с заводской поликлиники ? Она ж ведь самая крутая в Украине и главврачи ордена получают)))
  • 0
Вова 20 марта 2013 07:35
В 2012 году цены на ферросплавы были : в Евросоюзе и США 1560 у.е. в Китае 1470 у.е. за тонну. Бедный и обиженный Коломойский продавал в офшор по 1026 у.е. за тонну, естественно показывал небольшую прибыль.
Так что с таким "высоким" тарифом на энергию он тоже с в прибылях.
Одно плохо что защищая свои интересы Коломойский подло поступает с рабочими, хотя может хоть сейчас заработает профсоюз.
  • 0
Фикус 20 марта 2013 10:19
Цитата: Вова
хотя может хоть сейчас заработает профсоюз.

Что очень сомнительно.
  • 0
svetlana 20 марта 2013 10:32
отвечаю 555: УЗИ оборудование на месте, кабинет УЗИ работает с 8 до 15, платние услуги УЗИ- через регистратуру ,и поменьше желчи
  • 0
mms555 20 марта 2013 12:08
В МСЧ работает не только современное УЗИ, но многое другое оборудование. И за очень умеренную плату проходят обследование и жители города и района. И очень хотят попасть в это лечебное учреждение, где в одном здании проходишь всю диагностику. Вот и сравните с реформированным горяной с токарем уровень медицины.

555, а самому орден получить - СЛАБО!
  • 0
Zauberer 21 марта 2013 05:45
Думаю что на НЗФ по сценарию запорожских коллег будет произведена перезагрузка. С касками под кабмином и увольнением-принятием на работу снова большей части рабочего коллектива. Что позволит бабла на корпоративных надбавках сэкономить неслабо, до 30% на выплатах з/п.
  • 0
szlahta 22 марта 2013 07:53
Королевская обещает 70 тыс. рабочих мест до конца года... Необходимо уточнить - на галерах или копанках?
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.