ВСІ НОВИНИ:

Заява регіональної організації НСЖУ

На адресу регіональної організації Національної спілки журналістів України надійшло звернення від частини колективу КП ТРК «Південна зоря» такого змісту:


«Ми, колектив КП ТРК «Південна зоря», звертаємось до вас з проханням посприяти у вирішенні нашої проблеми. Справа в тому, що ми на сьогодні маємо заборгованість із заробітної платні більш як за 3 місяці. На жаль, наші неодноразові звернення до засновника – Нікопольської районної ради – позитивного результату не дали. Засновник відповів: «Якщо хочете отримати зарплатню – заробляйте, ми вам на це ніяких коштів виділяти не будемо». Замість допомоги засновники нам натякали на скорочення штату працівників і навіть на закриття ТРК. Крім того, з незрозумілих причин в. о. директора Швидкою І. М. було відмовлено у розробці та публікації деяких соціально-значущих тем у газеті, що, як ми вважаємо, псує авторитет і якість видання «Південна зоря».

Ми занепокоєні таким ставлення до преси, адже через купу об’єктивних причин (газетну кризу в Україні, бідність населення, статус нашої газети як районної, через що ми не можемо залучити достатньо рекламодавців та організувати великий тираж) ми не зможемо отримати на рахунок достатньо коштів для вчасної виплати заробітної плати. Наша ТРК – це не комерційна структура, тому ми не можемо заробити гроші на зарплату. На сьогоднішній день ТРК висвітлює діяльність органів влади в повному обсязі, але засновник не бажає брати участь у вирішенні проблеми працівників «Південної зорі».
Просимо вас звернути увагу на ситуацію з ТРК «Південна зоря» і посприяти її поліпшенню у міру своїх можливостей».

Після заслухання та обговорення звернення на зборах регіональної організації НСЖУ та ознайомлення з юридичними документами, які регламентують діяльність ЗМІ, вважаємо за необхідне заявити про наступне. Несвоєчасна виплата заробітної плати є порушенням Конституції держави та положень Кодексу законів України про працю. У цьому питанні члени Спілки журналістів повністю солідарні з заявниками. Одночасно маємо поінформувати не лише частину, а і весь колектив редакції про те, що наявної законодавчої та іншої правової бази вистачає, щоб забезпечити плідну та гідну роботу працівників мас-медіа.
Чинне законодавство, частини 1–3 статті 4, статті 7, 8 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» та статті 5, 21 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» чітко передбачають, зокрема, таке:


а) обов’язок місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в своїх кошторисах передбачати кошти на висвітлення власної діяльності;
б) обов’язок місцевих державних адміністрації та органів місцевого самоврядування фінансувати ЗМІ, засновниками чи співзасновниками яких вони є;
в) відповідно до вимог цивільного законодавства, мають укладатися письмові угоди про висвітлення діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, між засобами масової інформації та місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування;
г) обов’язок місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування в повному обсязі виконувати власні фінансові зобов’язання.
До сказаного треба додати наступне. Установчий договір про заснування КП ТРК «Південна зоря» у розділі 3 «Майно ТРК» передбачає і дії засновників у ситуації, в якій опинився колектив видання. А саме: «У випадку перевищення витрат ТРК над прибутком дефіцит покривається засновниками відповідно до чинного законодавства».

Вважаємо, що причин, які призвели до заборгованості по заробітній платі, у вас кілька. До них, перш за все, належить відсутність фінансування з боку засновників районного радіо (яке в рік від газети забирає до 50 тис. грн.). Представницькою та виконавчою владами (у даному випадку райрадою та райдержадміністрацією) оплата матеріалів, які висвітлюють діяльність останніх, здійснюється на рівні приблизно до 50%. У районі не виконується рішення Дніпропетровської обласної ради 2007 р. № 113-7 «Про програму економічної підтримки районних, міських та міськрайонних газет, районного, міського та міськрайонного телерадіомовлення Дніпропетровської області». Аналогічна програма по ЗМІ району взагалі відсутня, натомість в місті вона нещодавно прийнята на сесії міськради, і там є відповідний пункт «На реалізацію Програми у 2013 р. передбачається виділення коштів з такими розрахунками: на оплату поліграфічних послуг, придбання паперу, на заробітну плату з нарахуваннями та оплату комунальних послуг».

Одночасно повинні сказати і про роль та місце творчого колективу ТРК у виданні газети та випуску радіопередач. Чимало пропозицій та критичних зауважень на адресу журналістів висловлено на сайті «Город Никополь». Поділяємо думку одного з тих, хто відгукнувся на сайті: «Не можна давати їм рибу – дайте вудку!». На сьогодні «Південна зоря» не є конкурентоздатним виданням. Відсутня творча концепція видання. Нехтується географічна різноманітність матеріалів, жанрова палітра задіяна на 30%. Канули в Лету критичні матеріали, одні лише бадьорі рапорти «про досягнення». І це тоді, коли до 70% населення України живе, перебиваючись з хліба на воду.

Якщо хтось слухав радіо «Південна зоря», то міг почути про все, що відбулося в Києві, Дніпропетровську, але тільки не новини міста та району. Бракує живого голосу виступаючих, не кажучи вже про рекламу.

Дещо критично ми висловились про своїх колег, бо нам стало зрозуміло, що нинішніми негараздами журналісти газети не переймаються. Судимо про це по заяві – підписав її лише один журналіст, решта – технічні працівники.
Звертаємо увагу засновників, що журналістський цех ТРК або дуже заляканий, або готовий працювати безкоштовно. Думається, що районній владі спочатку треба вирішити питання оплати праці тих, хто забезпечує випуск видання!

Неодноразово Президент України В. Янукович наголошував: «Влада і преса мають виступати партнерами у розбудові держави». Ми його в цьому підтримуємо! Сподіваємось, що партнерство це буде обопільне. Влада повинна зробити все можливе, щоб створити умови для творчої роботи ТРК, та все ж таки додержуватись чинного законодавства та власних зобов’язань відносно мас-медіа, засновником якого є, а колектив редакції, критично оцінивши своє місце та завдання, змінить тематичну і змістовну направленість видання. Працівники ЗМІ завжди йшли попереду суспільних процесів. Змінюється суспільство, змінюйтесь і ви!

Збори зголосилися проінформувати з даного питання Національну спілку журналістів України, комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації і міськрайонну прокуратуру.


Заява прийнята на зборах регіональної організації НСЖУ.   
21 лютого 2013 року.         


Больше комментариев на страницах газеты "ГОРОД Никополь" в соцсетях:

 facebooktelegram,  twitter,Google +, и видео на нашем канале: Канал на youtube


 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо зайти на сайт под своим именем.

4 комментария

szlahta 5 марта 2013 20:24
Для кого эта газета - Для ПР и Воронова или все таки читателей.Если для читателей - перестаньте насильно заставлять подписываться на газету.Займитесь делом . Тут Глядченко я полностью поддерживаю.
А если это газета для Воронова то пусть он ее и финансирует и раздает бесплатно, как Новый Репортер. Кстати Новый репортер намного лучше ПЗ.Подумали бы о новом дизайне, а то как при СССР.
  • 0
nika28 5 марта 2013 21:42
Каждый уважающий себя журналист, если он конечно, журналист настоящий, не сидел бы с разинутым ртом перед Вороновым и Матюком, и не ждал бы с моря погоды (т.е. денег), а давно нашел бы себе работу в другом городском издании. Глядченка выкинули засновники с газеты, он хоть и пенсионер, но работу нашел в газете "Проспект Трубников", журналист Н.Раззуваева ушла вместе с ним - тоже нашла. А эти сидят как дети малые. Помощи ждут от кого-то. От кого ждете, товарищи? У Репортера ведь нет учредителей, они не просят и не ждут ни от кого з/платы, бумаги и т.д., а зарабатывают тиражом. Если газета популярная, ее покупают, подписывают и коллектив живет. А тут только и делают, что хвалят власть и больше ни о чем толковом не пишут. Ну кто ее читать будет? Да еще за такие деньги. Начните с себя, анализа своих статей. Кто вам за тот бред платить будет? Кого хвалите, тот пусть с вами и рассчитывается. Но видать мало или плохо хвалите, раз не хотя платить з/плату. Задумайтесь, а стоит этот сыр-бор чего-то?
  • 0
Nadezhda 5 марта 2013 22:18
А кому ви нужні з вашою "Південною зорею", де кожна буква про покращення, прекрасне керівництво району і як "росте процент жиров у маслі"?

Неодноразово Президент України В. Янукович наголошував: «Влада і преса мають виступати партнерами у розбудові держави». Ми його в цьому підтримуємо! Сподіваємось, що партнерство це буде обопільне.
бгааа! Слава Богу, що "Південна зоря" здохла.
Хоча треба зазначити, що у вас дуже грамотна мова. Влаштовуйтесь репетиторами української мови. От вам безкоштовна порада.
  • 0
szlahta 22 марта 2013 07:26
22 марта 2013, 00:14 | ЛІГА.net
Янукович поручил к апрелю избавиться от государственных СМИ
Президент Виктор Янукович подписал поручение о разгосударствлении печатных средств массовой информации.


Данное поручение было дано с целью выполнения обязательств Украины перед Парламентской Ассамблеей Совета Европы относительно разгосударствления печатных СМИ, учрежденных органами государственной власти, органами местного самоуправления, а также «дальнейшего внедрения европейских стандартов в этой сфере», сообщает пресс-служба главы государства.

В сообщении также указано, что до 5 апреля премьер-министр Николай Азаров должен обеспечить ускорение доработки с участием Национального союза журналистов, профессиональных объединений, трудовых коллективов редакций проекта закона о реформировании государственных и коммунальных печатных СМИ и представить его президенту для внесения на рассмотрение Верховной Рады как безотлагательного.

Вот вам бабушка и Юрьев день.
Плакали наши ПЗ и НП. И куда пойдут эти горе журналисты????
  • 0

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.